24 Οκτωβρίου 2013

Ε.Σ.Α.μεΑ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΕΜΠΤΗ 31 Οκτωβρίου

Εικόνα για το άρθρο “Ε.Σ.Α.μεΑ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΞΩ  ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΠΕΜΠΤΗ 31 Οκτωβρίου”

Παν-αναπηρικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας για όλα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τις οικογένειές τους και κάθε πολίτη της χώρας οργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 11 π.μ..

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ σκοπός της κινητοποίησης είναι να αναδειχτούν τα θέματα αναπηρίας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ε.Σ.Α.μεΑ στην εν λόγω ανακοίνωση: «Φτάνει πια! Την κρίση την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε, οι πλέον ευάλωτοι, οι φτωχότεροι των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από την οικονομική κρίση, που πλέον έχει μετατραπεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ μεταξύ άλλων διεκδικεί: να μη μείνει ανασφάλιστο και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
Ζητάει να παραταθεί η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, από ανεξάρτητη επιτροπή με επιστήμονες κύρους και τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ. Λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους.