Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΑΕΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας δίνει το παρόν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το AIDS που διεξάγεται από τις 8 εως τις 10 Ιουνίου 2011 στη Νέα Υόρκη.

Διμελής αποστολή του συλλόγου που αποτελείται από τον πρόεδρο και τη γενική διευθύντρια, θα βρίσκεται στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να εκπροσωπήσει την κοινότητα των οροθετικών της Ελλάδας σε αυτή την ιστορική συνάντηση.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε συνέχεια της ανοιχτής διαβούλευσης που έγινε από την Κοινωνία των Πολιτών τον περασμένο Απρίλιο, θα αποφασίσει για τη λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο τη εκστρατείας κατά του AIDS, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που διαπιστώθηκε για πρώτη φορά επισήμως η θανατηφόρα ασθένεια.

Τα μέτρα θα σχεδιαστούν από τους ηγέτες τριάντα χωρών σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους και η “Θετική Φωνή”.

Σημειώνεται, ότι η ασθένεια έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα 25 εκατομμύρια ανθρώπους και εξακολουθεί να μολύνει δεκάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέδρος, φθάνει το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, όπου θα εκπροσωπήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο ηγετών χωρών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Ο κ. Λοβέρδος θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις προσπάθειες της Ελλάδας για την καταπολέμηση του ιού του HIV/AIDS, μιλώντας την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης (Δείτε το video). Στο περιθώριο της συνόδου, θα έχει αρκετές συναντήσεις με επικεφαλής αντιπροσωπειών άλλων χωρών, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και ομολόγους του. Σε αυτές τις συναντήσεις, θα εξεταστεί η σημερινή κατάσταση και η προσπάθεια οριστικής καταπολέμησης της ασθένειας, οι κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται, η “έλλειψη πρόσβασης” σε φάρμακα για εκατομμύρια ασθενείς, καθώς και μια σειρά σοβαρών θεμάτων που αφορούν την υιοθέτηση σύγχρονων πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του AIDS.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

1) Περιμέναμε με αγωνία τον Έλληνα Υπουργό Υγείας να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη δορυφορική συνάντηση με τίτλο “Νεολαία και HIV” στο NLB Conference Room.
Δυστυχώς ο κ. Λοβέρδος αποφάσισε να μην εμφανιστεί, κατά πάγια τακτική κυβερνητικών στελεχών που τελευταία αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις ακόμα και στο εξωτερικό.
Ίσως ο Υπουργός μας να θεώρησε χαμηλής προτεραιότητας το πρόβλημα της εξάπλωσης του HIV στις νεαρότερες ηλικίες ή μπορεί να μην είχε τίποτα να δηλώσει επί του θέματος, μιας και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τέτοια καυτά ζητήματα (βλ. έλλειψη σεξουαλικής αγωγής από τα σχολεία).

2) Σας παρουσιάζουμε πρώτοι κατ’ αποκλειστικότητα το draft κείμενο της διακύρηξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2011, έτσι όπως διανεμήθηκε την πρώτη ημέρα της Συνόδου στη Νέα Υόρκη.

Μαριανέλλα Κλώκα