1 Δεκεμβρίου 2013

1η Δεκέμβρη 2013

Εικόνα για το άρθρο “1<sup>η</sup> Δεκέμβρη 2013”

Η φετινή 1η Δεκέμβρη βρίσκει τους ανθρώπους που ζούνε με τον HIV στην Ελλάδα, περισσότερο ευάλωτους, περισσότερο εκτεθειμένους στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Οι 792 νέες περιπτώσεις μόλυνσης με τον HIV από 1/1/-31/10/2013 (στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ) και οι 48 θάνατοι από AIDS το 2012 στη χώρα μας κάνουν το στόχο
του ΟΗΕ για μηδενισμό των νέων HIV λοιμώξεων,για μηδενισμό των θανάτων από AIDS, για μηδενισμό των διακρίσεων να φαντάζει μακρινός και αδύνατος.

Οι άνθρωποι που ζούμε με τον HIV, βιώνουμε πιο έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλους τους τομείς.
Η πρόσβαση στην δωρεάν αντιρετροϊκή αγωγή γίνεται για πολλούς άνεργους και ανασφάλιστους οροθετικούς όλο και πιο δύσκολη δημιουργώντας κινδύνους για τη ζωή τους.
Το πλέγμα κοινωνικής προστασίας που στοιχειωδώς προστάτευε τα οροθετικά άτομα από τις επιπτώσεις του στίγματος,
τις καθημερινές δυσκολίες και αποκλεισμούς λόγω της νόσου, γίνεται όλο και πιο διάτρητο εντείνοντας την ανασφάλεια και τον φόβο.
Η ραγδαία εξάπλωση της λοίμωξης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (1041 άτομα από το 2011 έως 31/10/2013) δημιούργησε νέα δεδομένα στις ήδη επιβαρυμένες Μονάδες Λοιμώξεων των Νοσοκομείων.

Σε αυτή τη διαμορφούμενη κατάσταση ο Σύλλογος οροθετικών Ελλάδος- Θετική Φωνή στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που ζούνε με τον HIV, απαντά με δράσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, με παρεμβάσεις πρόληψης και ενημέρωσης.
Η Θετική Φωνή υπερασπίζεται το δικαίωμα των οροθετικών στην ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή.
Η Θετική Φωνή υπερασπίζεται το δικαίωμα των οροθετικών στην εργασία –ενάντια στον αποκλεισμό και το στίγμα.
Λέμε όχι στις απολύσεις λόγω οροθετικότητας.
Η Θετική Φωνή υπερασπίζεται το δικαίωμα των οροθετικών στην κοινωνική προστασία μέσα από προγράμματα πρόνοιας,εργασίας και εκπαίδευσης.
Η Θετική Φωνή παλεύει ενάντια σε προσπάθειες ποινικοποίησης και διαπόμπευσης όπως αυτό συνέβη με την εφαρμογή της περιβόητης υγειονομικής διάταξης στις οροθετικές γυναίκες.
Διεκδικούμε την αναβάθμιση της Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία δεύτερης Μονάδας στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα ετήσια επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν οι παρεμβάσεις να στοχεύουν τις νεώτερες ηλικιακές ομάδες, τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Η Θετική Φωνή λειτουργεί τη πρώτη σταθερή- μη κλινική δομή πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τη σεξουαλική υγεία το AthCheckpoint,
συμμετέχει σε δράσεις παρεμβάσεων (streetwork) του ΟΚΑΝΑ που στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης μεταξύ του πληθυσμού των χρηστών.

Η οικονομική κρίση επιβάλει πιο συντονισμένες παρεμβάσεις προστασίας των οροθετικών, πιο συντονισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης και ενημέρωσης.
Μόνο έτσι μπορούμε να πλησιάσουμε το στόχο για μηδενισμό των νέων HIV λοιμώξεων,για μηδενισμό των θανάτων από AIDS, για μηδενισμό των διακρίσεων.