ΓΕΡΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ HIV

Για μια γενιά που προσβλήθηκε από τον ιό HIV στις δεκαετίες του 1980 και 1990 τα γεράματα δεν προβλέπονταν. Σήμερα η έλευση του γήρατος, η έλλειψη χρημάτων και τα εντεινόμενα προβλήματα υγείας σε πολλούς οροθετικούς συνθέτουν την εικόνα του φορέα ή ασθενή 30 χρόνια μετά την εμφάνιση της μάστιγας.

Tο AIDS δεν σκότωσε τον Λου Γκρόσο πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο αυτός ο Αμερικανός δεν ήταν προετοιμασμένος για την τελευταία διάγνωση του γιατρού του: πάσχει από καρδιακά προβλήματα. Στα 57 του ο Λου ταλαιπωρείται επίσης από πόνους στις αρθρώσεις και απώλειες μνήμης. Στα 14 δισκία που λαμβάνει την ημέρα, τρία μόνο έχουν στόχο την οροθετικότητά του.

“Λέω πάντα στους γιατρούς μου: εσείς ανησυχείτε για τον ιό αλλά εγώ θα πεθάνω από μια καρδιακή κρίση”, αναφέρει “Αυτό με ταράζει, έχω μια χαρούμενη ζωή, δεν θέλω να τελειώσει γιατί το σώμα μου νομίζει ότι είμαι 80 χρονών”.

Ενώ η προσοχή και οι οικονομικοί πόροι επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στην εκρίζωση της επιδημίας στην Αφρική, οι ειδικοί δηλώνουν ότι ανησυχούν από αυτή τη νέα κρίση του HIV.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια εμφανίστηκαν τα αντιρετροϊκά φάρμακα και η τριπλή θεραπεία, με μια πρώτη γενιά φορέων της νόσου να επιζεί και να γηράσκει. Οι επιπλοκές της υγείας τους είναι πρωτόγνωρες όπως και η ψυχολογική επίδραση μακροπρόθεσμα της νόσου και των οικονομικών προβλημάτων τα οποία δεν περίμεναν ότι θα έχουν ζωή μπροστά τους για να αντιμετωπίσουν.

Ο Λου Γκρόσο, ο οποίος προγραμμάτισε τα πρώτα λογισμικά πληροφορικής για το ευρύ κοινό τη δεκαετία του 1980, αναγνωρίζει ότι έζησε αρκετά για να μάθει να κατασκευάζει ιστοσελίδες αλλά ανησυχεί μήπως το πνεύμα του χάσει την οξύτητά του, με τις απώλειες της άμεσης μνήμης.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 52% των οροθετικών στις ΗΠΑ παρουσιάζουν γνωστικές διαταραχές έναντι 10% των μη φορέων της νόσου.

Οι ασθενείς φορείς του ιού, ηλικίας 55 ετών, διατρέχουν επίσης τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μια χρόνια νόσο όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης ή ακόμη και ο καρκίνος σε σχέση με τα άτομα ηλικίας 70 ετών που δεν είναι φορείς, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ιατρικής Ακαδημίας για τον HIV.

Τον πρώτο καιρό της επιδημίας, οι ασθενείς πέθαιναν πολύ νέοι στην κλινική για το HIV/AIDS υπό τον δρα Μπαντ Χέαρ στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο, όπου περιθάλπεται ο Λου Γκρόσο.

Σήμερα τουλάχιστον το ένα τέταρτο των προσβεβλημένων ασθενών είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) και ο μέσος όρος ηλικίας των 3.000 ασθενών που παρακολουθούνται στην κλινική για το HIV/AIDS από τον δρα Μπαντ Χέαρ είναι 47 ετών.

“Οι ασθενείς λένε ότι αυτό τούς εξαντλεί: πολεμάμε τον ιό επί 30 χρόνια, καταφέρνουμε να τον ελέγχουμε και ένας νέος καταρράκτης ιατρικών προβλημάτων προβάλλει απότομα“, εξηγεί ο γιατρός.

Οι επιστήμονες αρχίζουν μόνο να εξετάζουν την προέλευση των νέων ιατρικών προβλημάτων για να καθορίσουν αν αυτά έχουν σχέση με τη νόσο αυτή καθαυτή, με τα φάρμακα ή είναι φυσικές ενδείξεις της ηλικίας.

Ωστόσο η μάχη αυτών που γερνούν με το AIDS δεν σταματά στις καθαρά ιατρικές επιπλοκές. Οι γιατροί ανησυχούν επίσης για ασθενείς όπως η Βίκι Ντάβιντσον, η οποία ύστερα από έναν μακρύ χειμώνα μοναξιάς, λίγο έλλειψε στα 64 χρόνια της να εγκαταλείψει τη θεραπευτική της αγωγή.

Η Ντάβιντσον μολύνθηκε το 1986 από μια μετάγγιση αίματος. Υποβλήθηκε σε δύο εγχειρίσεις στο γοφό όταν ήταν 50 χρονών και πάσχει από χρόνια κόπωση. Όμως αυτό που την αποθαρρύνει περισσότερο είναι η κοινωνική της απομόνωση.

“Δεν θέλω ο κόσμος να νομίζει ότι είμαι γκρινιάρα, συνεπώς κάνω σαν να μην συμβαίνει κάτι σοβαρό αλλά τις στιγμές της μοναξιάς μου θα ήθελα έναν σύντροφο δίπλα μου”, ομολογεί.

Το οικονομικό θέμα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για όσους δεν περίμεναν ότι θα γεράσουν. Έτσι ο 65χρονος Χόμερ Χόμπι αναφέρει ότι πρόσφατα ξανάπιασε δουλειά σε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο. Τη δεκαετία του 1990 είχε αφήσει το σπίτι του, την επιχείρησή του και ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του στην πρώην σύζυγό του, παρά τις διαμαρτυρίες του δικηγόρου στον οποίο είχε ζητήσει να αναλάβει το διαζύγιό του.

“‘Ούτε ένας γιατρός με τον οποίο είχα μιλήσει τότε, πίστευε ότι θα ζω δέκα χρόνια αργότερα”, υποστήριξε ο Χόμπι.

Εκφώνηση είδησης

Αντιγραφή από το www.athina984.gr