Editorial ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συνάντηση με οροθετικούς στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο, ο σύλλογός μας ετοιμάζει το τρίτο αθηναϊκό «Εγώ και ο HIV» στα γνώριμα μέρη (ξενοδοχείο Κάραβελ, αίθουσα HORIZON) το Σάββατο στις 19 Μαρτίου, στις 17.00 το απόγευμα.

Στα θέματά μας αυτή τη φορά είναι μια παρουσίαση στα νέα φάρμακα και την αποφυγή παρενεργειών, συζήτηση για τα οστά και τα νεφρά και μια προσπάθεια να απαντηθεί η κλασσική ερώτηση πότε το λέω;

Με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2011 ως Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού, η Γραμματεία Νέας Γενιάς κάλεσε το σύλλογό μας να συμμετέχει στις 22 Μαρτίου σε εκδήλωση που θα γίνει στην Τεχνόπολη, στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καβάφης, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Εκτός από υλικό στο περίπτερό μας ετοιμάζουμε και παρουσίαση των δράσεών μας αλλά και ένα happening εντός του χώρου, γι’ αυτό σπεύσατε!

Το 2010 είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στην πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα για άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM), την έρευνα EMIS, φτάνοντας στις 3.200 ελληνικές απαντήσεις, τριπλασιάζοντας τον αρχικό στόχο που είχαμε βάλει με το Ινστιτούτο Robert Koch, επιστημονικό υπεύθυνο για την διεξαγωγή της EMIS. Πανευρωπαϊκά η έρευνα έκλεισε με 180.000 απαντήσεις. Κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη όσοι απάντησαν στην EMIS ήταν ηλικίας 30 ετών. Στις χώρες της Ανατολικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, οι συμμετέχοντες ήταν νεότεροι, ενώ στις Βόρειες και τις Βορειο-Δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, οι ερωτηθέντες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, πολλοί από αυτούς πάνω από 50. Αυτό μπορεί να αντανακλά εν μέρει διαφορετικές κατανομές ηλικίας στις χώρες, αλλά και διαφορετική πρόσβαση και εξοικείωση με το διαδίκτυο, ή διαφορετική χρονολογική εμφάνιση των ορατών γκέι κοινοτήτων. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο περίπου το 35% έχει κάνει τεστ HIV κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Οι εξετάσεις για τον ιό HIV κατά το τελευταίο έτος ήταν πιο διαδεδομένες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, και τη Γαλλία. Η HIV εξέταση ήταν λιγότερο συχνή σε Λιθουανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Τουρκία, ενώ η χώρα μας ήταν κοντά στον μέσο όρο (33,7%). Η Θετική Φωνή έχει αναλάβει την επεξεργασία των ελληνικών δεδομένων ενώ συμμετέχει στην ομάδα που επεξεργάζεται και την εξαγωγή όλων των ευρωπαϊκών στοιχείων. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική ημερίδα μέσα στον Μάιο στην οποία θα είστε όλοι και όλες καλεσμένοι.

Μαριανέλλα Κλώκα