21 Ιανουαρίου 2014

«Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ HIV/AIDS»

Εικόνα για το άρθρο “«Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ HIV/AIDS»”

«Η Συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS» ήταν ο τίτλος της επιτυχημένης ημερίδας που  διοργάνωσε η Θετική Φωνή, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Τιτάνια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση από τη Θετική Φωνή του Οδηγού με τίτλο «Ο Ρόλος του Κοινοβουλίου στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS», βασισμένο σε κείμενα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και με την υποστήριξη του AIDS Healthcare Foundation.

Την πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής εξήρε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης και προσκάλεσε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στο γραφείο του για να βρεθούν από κοινού πρακτικές λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα που προκύπτουν από το HIV/AIDS. «Σας αντιμετωπίζουμε ως ισότιμους ανθρώπους» είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Συλλόγου και πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί οι μύθοι για τη διάδοση του πρέπει να καταπολεμηθούν απαραιτήτως γιατί δημιουργούν ενός είδους αποκλεισμό που είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε».

Χαιρετισμό απεύθυνε και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η όποια τόνισε ότι «δεν υπάρχει σεβασμός ούτε του εθνικού ούτε του υπερεθνικού ούτε του συνταγματικού θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τα δικαιώματα των οροθετικών και των ασθενών με AIDS στη χώρα μας», και πρόσθεσε ότι “δεν είναι τα πάντα ζήτημα οικονομικών δυνατοτήτων ή δημοσιονομικής πρόβλεψης. Τα δικαιώματα είναι η προϋπόθεση”.

 

Την πρόταση της Θετικής Φωνής για σύσταση άτυπης διακομματικής ομάδας εργασίας βουλευτών για το HIV/AIDS, καθώς και το αίτημα για κατάρτιση νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου από την Κυβέρνηση (το προηγούμενο αφορούσε μέχρι και το 2012) κατέθεσε η Διευθύντρια της Θετικής Φωνής, Μαρία Δημητριάδη παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του Οδηγού.

Κεντρικό ρόλο στην Ημερίδα είχε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Άνθρωποι και HIV: Πρόληψη, Θεραπεία, Νομοθεσία και Πολιτικές» και με τη συμμετοχή βουλευτών από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στη συζήτηση,που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Βασίλης Βενιζέλος, συμμετείχαν οι Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ), Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Μελάς (ΑΝΕΛ), Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ), Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) και Οδυσσέας Βουδούρης (Ανεξάρτητος, μέλος της κίνησης Η Κοινωνία Πρώτα), ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο Πρόεδρος της Θετικής Φωνής, Νίκος Δέδες αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα οροθετικά άτομα,σε σχέση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την προνοιακή πολιτική, τον στιγματισμό και τις διακρίσεις, ζητώντας από τα μέλη του Κοινοβουλίου έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση τους. Τόνισε δε ότι η αρχή πρέπει να γίνει από την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α, η οποία και οδήγησε την άνοιξη του 2012 στη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών από τις ελληνικές αρχές και ξεσήκωσε τη διεθνή κατακραυγή για τη στοχοποίηση τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν τέλος, η εκπρόσωπος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) κα AlerksandraBlagojevic, και ο πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον HIV/AIDSτης Βουλής των Κοινοτήτων (Μεγάλη Βρετανία) κο Neil Gerrard, οι οποίοι και συνέστησαν στους έλληνες βουλευτές να συνεργαστούν πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής απόκρισης στο HIV/AIDS που σέβεται τα ανθρωπινά δικαιώματα και μεριμνά για τη δημόσια υγεία.

Παρεμβάσεις στο Στρογγυλό Τραπέζι

Ο Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ) υποστήριξε ότι η κοινωνία των πολιτών οφείλει να παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση στο HIV/AIDS.

Η Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ) υπογράμμισε τις αστοχίες στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS εκ μέρους της πολιτείας και προσκάλεσε τις οργανώσεις να κάνουν ενημερώσεις και παρεμβάσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά και τους άλλους βουλευτές σε συνεργασία.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με τον HIV, και στην ανάγκη ευαισθητοποίησης αλλά και νομοθετικών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο διακομματικής επιτροπής.

Ο Παναγιώτης Μελάς (ΑΝΕΛ) αναφέρθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης αλλά και τρόπους εμπλοκής τόσο του κοινοβουλίου όσο και της κοινωνίας.

Η Κατερίνα Μάρκου (ΔΗΜΑΡ) έθιξε συγκεκριμένα προβλήματα όπως η δυσκολία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες για τα άτομα με HIV αλλά και σε υπηρεσίες διάγνωσης για τις ευπαθείς ομάδες, ειδικά στον χώρο της βορείου Ελλάδας.

Η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) υπογράμμισε τους περιορισμούς μιας σχετικής με το HIV/AIDS διακομματικής επιτροπής και πρότεινε τον οικονομικό απολογισμό του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS και τη συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών στην άμεση κατάθεση προτάσεων νομοθετικών τροπολογιών.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης (ανεξάρτητος- Η Κοινωνία Πρώτη) πρότεινε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη διαπαιδαγώγηση, την πρόληψη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία καθώς και την πρόνοια.