Editorial ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Το κάνεις συχνά; Να συμμετέχεις σε συναντήσεις με άλλους οροθετικούς;
Μπορεί μέχρι πρότινος όχι, αλλά η αύξηση της συμμετοχής του κόσμου από το πρώτο “Εγώ και ο HIV” (Ιούνιος 2010) στο δεύτερο (Οκτώβριος 2010) δείχνει ότι σαφώς υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Ευχαριστούμε όλους και όλες που παρά τη βροχή ήσασταν εκεί πρόθυμοι να ακούσετε, να σημειώσετε, να μιλήσετε, να ρωτήσετε και να προτείνετε. Οι συναντήσεις αυτές μας βοηθούν όλους να αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο πού είμαστε και τι υπάρχει ανάγκη να γίνει και να συζητηθεί. Ετοιμάζουμε και το πρώτο «Εγώ και ο HIV» στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2011, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία να το παρακολουθήσουν όσοι φίλοι και φίλες δεν κατάφεραν να έρθουν στην Αθήνα.
Τα σημαντικότερα ευρήματα μετά από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες και στις 2 συναντήσεις, ήταν τα παρακάτω:

  • Μόνο το 6% από όσους απάντησαν ότι λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν την ουσία tenofovir, κάνουν τακτικά εξέταση ούρων
  • Μόνο το 8% όσων απάντησαν κάνουν εξέταση μαντού για φυματίωση κάθε χρόνο
  • Μόνο το 19% όσων απάντησαν κάνουν εξέταση για σύφιλη κάθε χρόνο
  • Μόνο το 31% όσων απάντησαν έχουν πάρει παρεπεμπτικό από το γιατρό τους για να κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Και το 30% όσων απάντησαν έχουν διακόψει κατά καιρούς την αντιρετροϊκή τους αγωγή

Το κάνεις συχνά; Σεξ και ΤΕΣΤ ανίχνευσης για HIV;
Η εκστρατεία της Θετικής Φωνής με το ευφάνταστο σλόγκαν, διεισδύει όλο και περισσότερο στο γκέι κοινό και στους νέους που είναι και ο στόχος της. Με τη μεγάλη συμπαράσταση των εθελοντών και των μελών μας που επικοινωνούν με κάθε δυνατό τρόπο το υλικό, με τον ενθουσιασμό των μπλόγκερς που προωθούν τα μπανεράκια σε δεκάδες άλλους μπλόγκερ φίλους τους (αυτή η αλυσίδα είναι πραγματικά και ευτυχώς ανεξέλεγκτη) με τους βιντεάδες που ετοιμάζουν το δικό τους audiovisual για να δώσουν ένταση μέσα στα μπαρ, στο youtube και στην τηλεόραση η εκστρατεία προσκαλεί στη λεγόμενη δευτερογενή μορφή πρόληψης κατά του AIDS: το ΤΕΣΤ. Όσο νωρίτερα γνωρίζουμε αν είμαστε οροθετικοί, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να αναπτύξουμε AIDS. Αρωγοί στην προσπάθειά μας στέκονται προς το παρόν ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Νίκαιας. Τους ευχαριστούμε θερμά.

Το κάνεις συχνά; Να ανακινείς με γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή θέματα HIV/AIDS;
Με παρότρυνση του συλλόγου μας και η Δημοκρατική Αριστερά ανέλαβε πρωτοβουλία ερώτησης στο Κοινοβούλιο για την τύχη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS. Η προηγούμενη Υπουργός Υγείας (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) δεν απάντησε σε καμία ερώτηση που της έθεσαν οι βουλευτές της διακομματικής ομάδας κατά τους πρώτους οχτώ μήνες του 2010 για το ίδιο θέμα όπως και για την καθιέρωση πανελλήνιας ημέρας ΤΕΣΤ και την ίδρυση δεύτερης μονάδας ή εύρεση άλλου τρόπου αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ. Ο σημερινός Υπουργός που προς το παρόν αποφεύγει να μας συναντήσει, ελπίζουμε να εμφανιστεί και να δώσει εξηγήσεις τουλάχιστον στη Βουλή.

Ο Νοέμβρης βαφτίζεται μήνας εκλογών για την τύχη των τοπικών αυτοδιοικήσεων. Ευχόμαστε καλή τύχη στους υποψήφιους και τις υποψήφιες και κυρίως καλά μυαλά εφόσον κληθούν να μας εκπροσωπήσουν. Μόλις περάσει ο «εκλογικός πυρετός» θα επανέλθουμε με νέα για την ημερίδα σχετικά με τα εργασιακά θέματα των οροθετικών που ετοιμάζουμε, όπως και για την κυκλοφορία του βιβλίου μας «Ζώντας με τον HIV».

Μαριανέλλα Κλώκα
Διευθύντρια