26 Μαΐου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”

Εικόνα για το άρθρο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ””

Κάλυψη 90% του πληθυσμού στόχου οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην Αθήνα.

Μείωση 76-90% της επίπτωσης του HIV σε αυτό τον πληθυσμό.

Πρόληψη περίπου 2.000 νέων λοιμώξεων.
Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη δεύτερη «έκθεση προόδου» του προγράμματος «Αριστοτέλης», το οποίο μελετά εδώ και τρία χρόνια τα νέα κρούσματα χρηστών ναρκωτικών οι οποίοι έχουν συγχρόνως μολυνθεί και με τον ιό του HIV/AIDS.

Το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» σχεδίασε και εφαρμόζει υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, για την αντιμετώπιση της επιδημικής έκρηξης HIV/AIDS που παρατηρείται στην πρωτεύουσα.
Διενεργήθηκε από Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και κύριους ερευνητές τους καθηγητές Αγγελο Χατζάκη και Μένη Μηλιώρη.

Την τριετία 2011-13, μέσα από το επιστημονικό πρόγραμμα «Αριστοτέλης» έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις σε 3.320 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, από τους οποίους περίπου 800 ήταν άστεγοι. Στο ίδιο διάστημα ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή, άλλες οργανώσεις και το ΚΕΕΛΠΝΟ μοίρασε 565.000 καθαρές βελόνες και σύριγγες, ενώ λειτούργησε 16 επιπλέον Μονάδες Παροχής Υποκατάστατων και ενέταξε 1.100 επιπλέον χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στα προγράμματα υποκατάστασης.

Το ίδιο διάστημα η Θετική Φωνή συνεισέφερε σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας ομότιμη συμβουλευτική (261 ραντεβού συμβουλευτικής) σε 215 άνδρες και 46 γυναίκες που βρέθηκαν θετικοί στον HIV.