17 Ιουλίου 2014

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ & ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

Εικόνα για το άρθρο “ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ & ΚΕΝΤΡΟΥ ΖΩΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ”

“Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ
κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Στην τελευταία συνάντηση που είχατε πριν ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2013, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας-Θετική Φωνή, σας είχαμε περιγράψει το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε με το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των ατόμων με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (ΑIDS) μετά και την έκδοση του κανονιστικού πλαισίου (ΦΕΚ 1271/28-5-2013) που απαιτεί ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
Τα ΚΕΠΑ ερμηνεύοντας τον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και τα κριτήρια που αυτός περιέχει για την HIV/AIDS Λοίμωξη, τα οποία κρίθηκαν από την επίσημη Επιστημονική Εταιρεία των Λοιμωξιολόγων (ΕΕΜΑΑ) και το ΚΕΕΛΠΝΟ ως αντιεπιστημονικά , εκδίδουν αποφάσεις με ποσοστά αναπηρίας που θέτουν πολλούς οροθετικούς ασθενείς εκτός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.
Στην συνάντησή μας, είχε αποφασισθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν.3863/2010,στην οποία Προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας κύριος Π. Κοκκόρης, να διορθωθεί ο Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας ως προς την HIV/AIDS Λοίμωξη και στη βάση της γνωμοδότησης της ΕΕΜΑΑ να εξασφαλισθεί ότι κάθε οροθετικός στον HIV/AIDS που βρίσκεται σε αντιρετροϊκή αγωγή να λαμβάνει ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Δυστυχώς εδώ και ένα χρόνο η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή αν και έχει λάβει τον εισηγητικό φάκελο, που υποστηρίζει την διόρθωση, από την Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν έχει συνεδριάσει με αποτέλεσμα η διόρθωση να μην έχει γίνει και τα ΚΕΠΑ, ειδικά αυτά της επαρχίας να εκδίδουν αποφάσεις με ποσοστά που θέτουν εκατοντάδες οροθετικούς εκτός προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης.
Όπως γνωρίζετε οι οροθετικοί, άνθρωποι που βιώνουν εντονότερα από πολλούς άλλους ανθρώπους με αναπηρία το κοινωνικό στίγμα στο χώρο της εργασίας αλλά και της οικογένειας, νοιώθουν ανυπεράσπιστοι και ιδιαίτερα ευάλωτοι όταν αποκλείονται από την προνοιακή πολιτική του κράτους ειδικά σε περιόδους κρίσης και ανεργίας.
Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.
Σας ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση, τόσο εσάς κύριε Υφυπουργέ όσο και εσάς κύριε Γενικέ Γραμματέα και Πρόεδρε της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής κύριε Κοκκόρη ώστε να λυθεί το θέμα, διορθώνοντας τον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας και εντάσσοντας την HIV/AIDS Λοίμωξη στις 43 άλλες μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις που δεν χρειάζονται διετή επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ.