27 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Εικόνα για το άρθρο “ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ HIV/AIDS ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.”

Πρόοδο σε σημαντικούς τομείς που έχουν να κάνουν με το στόχο της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη και την θεραπεία του HIV στην Ευρωπαϊκή ήπειρο σημειώνει η έκθεση της Περιφερειακής Επιτροπής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η έκθεση προόδου  εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για το HIV/AIDS 2012-2015 δείχνει ότι η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή

  • καθυστερεί την πρόοδο της νόσου
  • μειώνει την αναπηρία
  • βελτιώνει την ποιότητα ζωής
  • αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
  • εμποδίζει τη μετάδοση του HIV

η έκθεση σημειώνει σημαντική πρόοδο στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία για HIV/AIDS, για εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί.

Όμως και πάλι ότι τα κέρδη από αυτή την πρόοδο είναι άνισα κατανεμημένα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή αγωγή (ART) αν και έχει αυξηθεί σημαντικά, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πράγμα που οδηγεί και σε περισσότερες μεταδόσεις.
Ενδεικτικά το 76% των νέων μολύνσεων το 2012 προέρχονταν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου η Ρωσική Ομοσπονδία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν το 92% των νέων αυτών περιπτώσεων.
Η χρήση ART έχει αυξηθεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με 70.000 περισσότερους ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία το 2012 σε σχέση με το 2010 αυξάνοντας την κάλυψη της ART από 23%(2010) σε 35% (2012) αλλά αυτή η αύξηση υπολείπεται του ευρωπαϊκού στόχου για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είναι η κάλυψη του 80% έως το 2015.

Η έκθεση αναφέρει ότι η επιδημία εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης:
χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) και τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες(ΑΣΑ),εργαζόμενους του σεξ, κρατούμενους και μετανάστες. Για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης συνεχίζει να κυριαρχεί η μετάδοση μέσω σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών, ενώ η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών παραμένει ο σημαντικότερος τρόπος μετάδοσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τα στοιχεία της έκθεσης και οι ενοποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, για την πρόληψη και την φροντίδα των ανθρώπων που ζουν με τον HIV θα συζητηθούν από 15-18 Σεπτεμβρίου 2014 στην Κοπεγχάγη στα πλαίσια της 64ης Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Συνάντησης του ΠΟΥ.