12 Δεκεμβρίου 2014

ΝΕΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ

Εικόνα για το άρθρο “ΝΕΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ”

Αθήνα, 12/12/2014

Νέες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά σκευάσματα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία των νοσοκομείων Ευαγγελισμός και Λαϊκό, με αποτέλεσμα οροθετικά άτομα που παρακολουθούνται από τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων να μην έχουν πρόσβαση στην αγωγή τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Διοικητή του Λαϊκού κ. Ιωάννη Πατσιογιάννη, λάβαμε τη διαβεβαίωση πως εξασφαλίστηκε σήμερα το ειδικό κονδύλιο για την προμήθεια αντιρετροϊκών φαρμάκων και ότι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ανάλογες διαβεβαιώσεις λάβαμε και από το φαρμακείο του Ευαγγελισμού. Η Προϊσταμένη κ. Βλάχου, μας ενημέρωσε ότι χθες Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου υπήρχε έλλειψη μόνο σε ένα συγκεκριμένο σκεύασμα, αλλά σήμερα έχει αποκατασταθεί η διάθεσή του προς τα άτομα που ακολουθούν τη συγκεκριμένη αγωγή. Παραδέχτηκε ωστόσο πως το πρόβλημα της έλλειψης κονδυλιών μέχρι το τέλος του έτους δε θα έχει επιλυθεί οριστικά.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» συνεχίζει να παρακολουθεί στενά το θέμα, προσπαθώντας να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Ήδη στη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Δέδες και ο Διευθυντής κ. Γιάννος Λιβανός με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, έθεσαν επιτακτικά την ανάγκη αποδέσμευσης του σχετικού κονδυλίου από το γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποιήσαμε εξώδικη δήλωση για το ίδιο θέμα προς της Διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου όπου το πρόβλημα τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δείχνει να έχει κατανοήσει ότι το πάγιο αίτημά μας για δημιουργία ανεξάρτητου κωδικού για τη χρέωση των δαπανών των αντιρετροϊκών φαρμάκων αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική και καθαρή απάντηση στο πρόβλημα. Ωστόσο η καθυστέρηση υλοποίησης της συγκεκριμένης λύσης επιτείνει καθημερινά την αγωνία των ανθρώπων που ζουν με HIV αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή στη φαρμακευτική τους αγωγή.