25 Φεβρουαρίου 2015

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ (PREP) ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εικόνα για το άρθρο “ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ (PREP) ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”

Ο Πρόεδρος της Θετικής Φωνής κ. Νίκος Δέδες συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου «Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI)» που πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου στο Σηάτλ των Η.Π.Α.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, το European AIDS Treatment Group (EATG), το Δίκτυο των Ακτιβιστών HIV της Ευρώπης και το AIDES, μία κορυφαία γαλλική ΜΚΟ στον αγώνα κατά του AIDS και της ιογενούς ηπατίτιδας, που υποστηρίζεται από 81 Ευρωπαϊκές HIV και ΛΟΑΤ οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, εξέδωσαν ένα επείγον Μανιφέστο για την πρόληψη του HIV.

Οι οργανώσεις ζητούν να διατεθεί η PrEP (Προφύλαξη Πριν Την Έκθεση) το συντομότερο δυνατό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Gilead, η εταιρεία που παράγει το PrEP φάρμακο Truvada®, να υποβάλλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για αλλαγή της ένδειξης, ώστε η χρήση για το συγκεκριμένο σκοπό να μπορεί να εγκριθεί.

Στο “Συνέδριο για Ρετροϊούς και Ευκαιριακές Λοιμώξεις (CROI)” στο Σηάτλ, παρουσιάστηκαν δύο μελέτες για την PrEP οι οποίες έδειξαν άνευ προηγουμένου υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας.

«Σε δύο από αυτές τις μελέτες, η PrEP σταμάτησε το 86% των μολύνσεων από τον ιό HIV που διαφορετικά θα είχαν συμβεί στους γκέι άνδρες που την έλαβαν,” δήλωσε ο Brian West, πρόεδρος της EATG.

«Αλλά έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό της HIV λοίμωξης στους υπό μελέτη πληθυσμούς θα ήταν ακόμη υψηλότερο από ό, τι φοβόμασταν. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί ηθική και πολιτική επιταγή να παρέχουμε την PrEP σε όσους την έχουν ανάγκη, και να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητά της ως μια κατάλληλη μέθοδος πρόληψης του HIV μέσα σε αυτές τις κοινότητες», δήλωσε ο Bruno Spire, Πρόεδρος της AIDES.

To Μανιφέστο για την πρόληψη του HIV τονίζει ότι, η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να εξετάσει εκτός από τον τρόπο άμεσης έκδοσης της σχετικής άδειας, το οικονομικό σκέλος κάλυψης της PrEP και να κατευθύνει την έρευνα για την ανάδειξη των πληθυσμών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή και πώς η PrEP μπορεί να συνδυαστεί καλύτερα με άλλα μέτρα πρόληψης του HIV και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).