16 Μαρτίου 2015

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟ STREET WORK

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟ STREET WORK”

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης του προγράμματος εργασίας στο δρόμο (street work) στη Θεσσαλονίκη, μέλη του Δικτύου Εθελοντών του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και του Κέντρου Πρόληψης για τον HIV «Thess Checkpoint» θα καταρτιστούν σε θέματα street work από επιστήμονες του Εξειδικευμένου Κέντρου Κοινωνικής & Επαγγελματικής Ένταξης (Ε.Κ.Κ.Ε.Ε.) του Γραφείου Θεσσαλονίκης του ΟΚΑΝΑ.

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο Ε.Κ.Κ.Ε.Ε. (Μοναστηρίου 4, Θεσσαλονίκη) από την Τρίτη 17 Μαρτίου έως την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015. Μέσα από ένα κύκλο 11 τετράωρων ημερήσιων μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν για θέματα που σχετίζονται με τα προγράμματα μείωσης βλάβης, το προφίλ, τις ειδικές ανάγκες και τους χώρους συγκέντρωσης των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η προσέγγισή τους.

Η νέα συνεργασία της Θετικής Φωνής με τον ΟΚΑΝΑ εντάσσεται στην προσπάθεια ολιστικής και συντονισμένης προσέγγισης του προβλήματος των ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ως ενός από τους κύριους τρόπους μετάδοσης του HIV, μέσω της κοινής χρήσης συνέργων, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μεταξύ του πληθυσμού των ενεργών χρηστών και της περαιτέρω διάδοσής του στο γενικό πληθυσμό.

Σε αυτό το πλαίσιο το «Thess Checkpoint» ξεκίνησε το Φεβρουάριο εβδομαδιαίες παρεμβάσεις εργασίας στο δρόμο στην Καμάρα, στην πλατεία Ναυαρίνου, στην πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου, στην οδό Γιαννιτσών και στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Στόχος της δράσης είναι η προσέγγιση ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες στον HIV όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, εργαζόμενοι/ες στο σεξ και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, με δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικού υλικού για θέματα HIV/AIDS.