23 Μαρτίου 2015

Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟΝ «ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ»

Εικόνα για το άρθρο “Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟΝ «ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ»”

Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, εκπρόσωποι από ευρύτερες ομάδες που πλήττονται από το ρατσισμό (ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤ, Ρομά, μετανάστες, άτομα που ζουν με HIV, πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, χρήστες ουσιών, θρησκευτικές ομάδες, κτλ), με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα κατά του Ρατσισμού & των Φυλετικών Διακρίσεων, πραγματοποιήσαμε ένα ξεχωριστό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα στους διοργανωτές και συμμετέχοντες ήταν και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Μαζί μας συμπορεύτηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι και μέλη της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο τέλος του «Περιπάτου» επιδόθηκε φάκελος με τα κύρια αιτήματα των συμμετεχόντων στο πρωθυπουργικό γραφείο. Από την πλευρά της «Θετικής Φωνής» κοινοποιήσαμε τις παρακάτω προτάσεις για τον περιορισμό του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS στην Ελλάδα:

  • Άμεση κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39Α/2012

Με το πρόσχημα του περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, η διάταξη αφενός μεν περιορίζει σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων, αφετέρου δε στοχοποίησε ευπαθείς ομάδες όπως οι χρήστες ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα άτομα και οι μετανάστες.

  • Ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων

Μόλις πριν δύο χρόνια με απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, δικαιώνοντας υπάλληλο που απολύθηκε, επειδή αποκαλύφθηκε η οροθετικότητά του στους συναδέλφους του, σε αντίθεση με την απόφαση που είχε εκδώσει ο Άρειος Πάγος, ο οποίος είχε δικαιώσει τον εργοδότη, για την απόφαση απόλυσης του συγκεκριμένου εργαζόμενου κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων που του ασκούνταν από σημαντική μερίδα του προσωπικού της επιχείρησης. Ανάλογα περιστατικά μας υποχρεώνουν να είμαστε σε επαγρύπνηση αναφορικά με τις διακρίσεις που υφίστανται τα οροθετικά άτομα στον εργασιακό τομέα. Παρά την καταδίκη, το ελληνικό εργασιακό νομικό πλαίσιο παραμένει ελλιπές και δεν καλύπτει ολοκληρωμένα κοινωνικές ομάδες όπως οι οροθετικοί με αποτέλεσμα το παράθυρο των διακρίσεων να παραμένει ανοικτό.

  • Ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης βλάβης, απεξάρτησης και επανένταξης των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών

Για το συγκεκριμένο σκοπό, επιβάλλεται η εισαγωγή προγραμμάτων για την ανταλλαγή ή διανομή αποστειρωμένων βελόνων, συρίγγων και προφυλακτικών, αλλά και προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για ασφαλή χρήση ή απεξάρτηση.

  • Πρόσβαση στην περίθαλψη

Διεκδικούμε την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την παραδειγματική τιμωρία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που αρνείται την παροχή υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης σε ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, ενισχύοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων.

  • Ενίσχυση των προγραμμάτων επανένταξης των αποφυλακισμένων

Διεκδικούμε την ένταξη του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλοι οι οροθετικοί κρατούμενοι θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας και στην αντιρετροϊκή αγωγή τους.

  • Πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην αντιρετροϊκή αγωγή των οροθετικών προσφύγων και μεταναστών που δε διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Είναι επείγουσα η ανάγκη πρόσβασης στην πρόληψη και στη θεραπεία ανεξάρτητα από το διοικητικό ή το ασφαλιστικό καθεστώς του καθενός. Η άρνηση πρόσβασης στους μετανάστες με παράτυπο καθεστώς είναι στάση που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία του ατόμου, αλλά και τη δημόσια υγεία εν γένει.