22 Απριλίου 2015

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Εικόνα για το άρθρο “ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» συμπληρώνει ένα χρόνο παρεμβάσεων ενδυνάμωσης και υποστήριξης των οροθετικών κρατουμένων στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού, σε συνεργασία με τη διοίκηση και την κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος. Από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα, έχουμε πραγματοποιήσει συνολικά 349 ατομικές συναντήσεις με 72 ωφελούμενους, σε 34 εβδομαδιαίες επισκέψεις. Παράλληλα, έχουμε καλύψει το κόστος παραβόλων 35 άπορων κρατούμενων του Νοσοκομείου για την πιστοποίηση αναπηρίας στα ΚΕ.Π.Α., που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, εξασφαλίσαμε το δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό για το σύνολο των τροφίμων, διοργανώσαμε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και διαθέτουμε τακτικά είδη ένδυσης και προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τηλεκάρτες.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η ενδυνάμωση των κρατουμένων που ζουν με HIV/AIDS και η ενημέρωσή τους για θέματα που σχετίζονται με τον ιό, τους τρόπους μετάδοσής του και τη σωστή τήρηση της αντιρετροϊκής αγωγής, καθώς επίσης και για τα προγράμματα μείωσης βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Συμπληρωματικά, μέσα από τις επισκέψεις και τις ατομικές συνεδρίες προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε και να αναδεικνύουμε τις ανάγκες των ωφελούμενων και να προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούμε την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων του Συλλόγου μας που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας, καθώς και με τα παρακάτω ζητήματα:

  • – Μέριμνα για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων των κρατούμενων χρηστών ουσιών με επαρκή και επιστημονικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη εξάρτηση από διαφορετικές ουσίες.
  • – Διαχωρισμός των έγκλειστων εξαρτημένων σε αυτούς που αξιοποιούν το χρόνο κράτησης συμμετέχοντας σε στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και σε αυτούς που δεν είναι κινητοποιημένοι για κάτι τέτοιο. Η πρώτη κατηγορία κρατουμένων θα πρέπει να μεταφέρεται σε ειδικές πτέρυγες των φυλακών ή σε εξωτερικά στεγνά προγράμματα ανάλογα με τη βαρύτητα των αδικημάτων, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ωφελούμενων, αλλά και των εξωτερικών προγραμμάτων. Για τη δεύτερη κατηγορία κρατουμένων θα πρέπει να προβλέπεται παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκπαίδευση σε πρακτικές ασφαλούς χρήσης και βασικές πρώτες βοήθειες.
  • – Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης και ασφαλέστερου σεξ με παράλληλη διανομή συριγγών και προφυλακτικών.
  • – Δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας και υποστήριξης οροθετικών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών μετά την αποφυλάκισή τους.
  • – Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού για παράβολα, ως προϋπόθεση για την έκδοση δημοσίων εγγράφων όπως οι ταυτότητες και για την αίτηση εξέτασης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
  • – Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.
  • – Παροχή δυνατότητας διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

 

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για ένταξη του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με παράλληλη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε την εφαρμογή τους και τη διεύρυνση των προβλέψεων της Πολιτείας για την ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης βλάβης και απεξάρτησης και την πρόσβαση των τροφίμων στις φυλακές σε μέτρα πρόληψης, υποστήριξης και συμβουλευτικής για τη μείωση των επιπτώσεων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του HIV/AIDS.