16 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗ ΦΥΤΡΑΚΗ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΤΥΧΗ ΦΥΤΡΑΚΗ”

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχη Φυτράκη είχε σήμερα η «Θετική Φωνή». Το Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Νίκος Δέδες, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Παπαδοπετράκης και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Γιώργος Τσιακαλάκης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πρόσβαση των τροφίμων των φυλακών σε μέτρα πρόληψης αναφορικά με τη μείωση των επιπτώσεων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του HIV/AIDS και των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε προγράμματα υποκατάστασης και μείωσης βλάβης.

Παράλληλα υπήρξε δέσμευση από το Γενικό Γραμματέα κ. Φυτράκη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογεί την τροποποίηση του Ν. 4274/2011, που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα της «Θετικής Φωνής» προς το Υπουργείο. Σύμφωνα με το νόμο, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, που εκδίδει τη διάταξη απόλυσης κρατουμένων, μπορεί να επιβάλει στους απολυόμενους την υποχρέωση προσφοράς ποσού μέχρι 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάστασή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι, αν και πληρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, να αδυνατούν να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και να παραμένουν στη φυλακή.

Αναφορικά με τις πρόσφατες μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων που έκαναν χρήση του νέου νόμου για την υπό όρο απόλυση με συνεκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στέγαση και σίτιση των άπορων απολυμένων και για τη συμμετοχή των χρηστών σε προγράμματα απεξάρτησης, υποκατάστασης ή μείωσης βλάβης.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2014, η «Θετική Φωνή» επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση τους οροθετικούς κρατούμενους του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού με σκοπό την υποστήριξη και ενδυνάμωσή τους, πραγματοποιώντας πάνω από 370 ατομικές συναντήσεις με 80 ωφελούμενους, σε 40 εβδομαδιαίες επισκέψεις. Επιπλέον, έχει προβεί στην κάλυψη του κόστους των παραβόλων 35 άπορων κρατούμενων του Νοσοκομείου προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας στα ΚΕ.Π.Α., μία δαπάνη που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, εξασφαλίσε το δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό για το σύνολο των τροφίμων, διοργανώσε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ενώ διαθέτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα είδη ένδυσης και προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τηλεκάρτες.