21 Ιουλίου 2015

Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ “ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ”

Εικόνα για το άρθρο “Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ “ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ””

Η “Θετική Φωνή” συμμετείχε στο “8th International AIDS Society Conference on Pathogenesis, Treatment & Prevention” που διεξήχθη από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου 2015 στο Βανκούβερ του Καναδά.

Το Σύλλογο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Νίκος Δέδες, ο οποίος μαζί με προσωπικότητες από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση του HIV συνυπόγραψε τη “Διακήρυξη του Βανκούβερ”.

Η Διακήρυξη καλεί τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να λάβουν υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας START που απέδειξαν πως η πρώιμη λήψη αντιρετροϊκής αγωγής αμέσως μετά τη διάγνωση, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως και την πρόκληση άλλων επιπλοκών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη υιοθέτησης της PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση) από τα εθνικά συστήματα υγείας, ως ένα ακόμα μέσο πρόληψης ενάντια στον ιό HIV, ενώ για μία ακόμα φορά επισημαίνεται ο καθολικός χαρακτήρας που πρέπει να λάβει η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του επιπολασμού σε διεθνές επίπεδο.

Αναλυτικά η “Διακήρυξη του Βανκούβερ”:

Το 1996 η παγκόσμια κοινότητα για τον HIV συγκεντρώθηκε στο Vancouver και μοιράστηκε στοιχεία που αποδείκνυαν πως ο τριπλός συνδυασμός της αντιρετροϊκής θεραπείας είχε τη δύναμη να βάλει φραγμό στο κύμα θανάτων από AIDS. Και η εποχή της θεραπείας είχε μόλις ξεκινήσει. Σήμερα στη συνάντησή μας και πάλι στο Vancouver, αναγνωρίζουμε μία εξίσου σημαντική στιγμή στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS.

Με βάση τη γνώση που συσσωρεύτηκε την προηγούμενη δεκαετία, η έρευνα START ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα, που δείχνουν πως η άμεση έναρξη της αντιρετροϊκής θεραπείας υπερδιπλασιάζει την προοπτική κάποιου να συνεχίσει να είναι υγιής. Η άμεση παροχή της αγωγής υποστηρίζεται επίσης από έρευνες που δείχνουν πως η αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να αποτρέψει την μετάδοση του ιού από τα άτομα που ζουν με τον HIV στους συντρόφους τους. Στοιχεία δείχνουν επίσης, πως η αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά άτομα με μεγαλύτερο ρίσκο έκθεσης στον ιό μέσω προληπτικής χρήσης.

Τα επιστημονικά συμπεράσματα είναι σαφή: Όλοι οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που συναντούμε στις εθνικές νομοθεσίες και πολιτικές . Επίσης, η PrEP πρέπει να γίνει διαθέσιμη για τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό ρίσκο έκθεσης στον ιό, ως μέρος μίας συνδυαστικής προσπάθειας πρόληψης. Η στρατηγική χρήση της αντιρετροίκής αγωγής για λόγους θεραπείας αλλά και πρόληψης, μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές και να μας οδηγήσει πολύ πιο κοντά στο στόχο της πλήρους εξάλειψης της επιδημίας. Έχει ανατείλει μία νέα εποχή, γεμάτη από ευκαιρίες για να έρθει το τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS, ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουμε.

Η επιστήμη κατάφερε να εκπληρώσει ένα στόχο που κάποτε θεωρούταν απραγματοποίητος: 15 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ από το 2000 έχουν αποτραπεί 8 εκατομμύρια θάνατοι χάρη στον παγκόσμιο ακτιβισμό, την πολιτική βούληση και την επιστήμη. Ήρθε η στιγμή να προσεγγίσουμε το 60% των ανθρώπων που ζουν με τον HIV και δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των 19 εκατομμυρίων ατόμων που δεν γνωρίζουν το HIV status τους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής αποτελεί επιλογή κάθε ατόμου, άσχετα από την κοινωνική ή τη νομική του κατάσταση, το φύλο, τη φυλή ή τον τόπο διαμονής, πρέπει κάθε άνθρωπος να έχει πρόσβαση στη θεραπεία και την πρόληψη. Δεδομένου πως και η ιατρική επιστήμη και τα αντιρετροϊκά φάρμακα δε μπορούν να δώσουν τέλος στο AIDS μεμονωμένα, προτεραιότητά μας αποτελεί μία αντιμετώπιση δυνατή και εκτενής, προσηλωμένη στις κοινωνικές ομάδες που υποεξυπηρετούνται.

Είναι ανάγκη να δράσουμε γρήγορα για να μειωθεί ο επιπολασμός του HIV, οι θάνατοι και το μακροπρόθεσμο κόστος αυτών. Ωστόσο, είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι πως οι πόροι για την παγκόσμια αντιμετώπιση του AIDS είναι ανεπαρκείς και πως η θεραπεία για τον HIV πολλές φορές δίνεται επιλεκτικά. Επισήμως, μόλις δέκα χώρες έχουν υιοθέτησει και εφαρμόζουν την πρώιμη λήψη αντιρετροϊκής αγωγής. Ταυτόχρονα πολλές χώρες δεν έχουν εφαρμόσει ούτε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για έναρξη της θεραπείας στα 500 CD4. Επιπρόσθετες καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυτών, όχι μόνο απειλούν εκατομμύρια ζωές, αλλά κρύβουν το φόβο για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας.

Καλούμε τους ηγέτες παγκοσμίως να εφαρμόσουν τα νέα πορίσματα που έδωσε η επιστήμη για τον HIV και να δεσμευτούν στην παροχή δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στην αντιρετροϊκή θεραπεία για όλους τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό. Καλούμε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους πόρους στο μέγιστο βαθμό για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά στη θεραπεία και στην τήρηση της αγωγής, αλλά και την εξέταση για τον HIV. Καλούμε τους κλινικούς ιατρούς να δομήσουν νέα μοντέλα φροντίδας που να προσεγγίζουν όσους θέλους και χρειάζονται αγωγή. Καλούμε την κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί για την υποστήριξη της άμεσης πρόσβασης στην θεραπεία, η οποία αποτελεί δικαίωμα για όλους.

Η επιστήμη έχει δείξει τις λύσεις. Το ερώτημα είναι πότε θα περάσουμε στις πράξεις.