25 Αυγούστου 2015

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ HIV KAI ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ Β ΚΑΙ C ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

Εικόνα για το άρθρο “ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ HIV KAI ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ Β ΚΑΙ C ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ  ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ”

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συνεχίζουν την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον HIV και τις ηπατίτιδες Β και C στοχεύοντας στην προσέγγιση κοινοτήτων Ρομά στην Αττική και στην ελληνική περιφέρεια, που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 27.000 ατόμων.

Τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Αυγούστου, η Κινητή Μονάδα «Checkpoint» επισκέπτεται τους καταυλισμούς Ρομά στο Κορωπί, ενώ την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 θα βρίσκεται στα Σπάτα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικά 469 ωφελούμενοι που ανήκουν στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των Ρομά, έχουν εξεταστεί για HIV, 458 εξετάστηκαν για ηπατίτιδα C και 474 για ηπατίτιδα Β. Μέχρι σήμερα η Κινητή Μονάδα έχει επισκεφθεί καταυλισμούς στα Μέγαρα, στον Ασπρόπυργο και στην Καρδίτσα, ενώ εντός των επομένων μηνών είναι προγραμματισμένες επισκέψεις στη Θράκη, στην Κορινθία, στην Πάτρα και σε περιοχές της Αττική, όπως το Μενίδι και τα Λιόσια.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή δυνατότητας δωρεάν εξέτασης με τη μέθοδο «Rapid Test» και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στόχου για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας. Η παροχή ατομικής συμβουλευτικής σε οροθετικά άτομα και ασθενείς ήπατος και η διασύνδεση των ωφελούμενων με αντιδρών αποτέλεσμα με το εθνικό σύστημα υγείας, συμπληρώνουν το φάσμα των παρεμβάσεων των δύο Συλλόγων.

Το έργο «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.