16 Οκτωβρίου 2015

Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Εικόνα για το άρθρο “Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξεύρεση άμεσης και βιώσιμης λύσης αναφορικά με τη λήξη των συμβάσεων των 170 Νοσηλευτών που απασχολούνται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταξύ άλλων στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων όλης της χώρας.

Μόνο την τελευταία πενταετία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας αυξήθηκε συνολικά κατά περίπου 50%. Οι ετήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδεικνύονται στην ισχυρότερη επιχειρηματολογία και στην απόλυτη επιβεβαίωση της ανάγκης όχι μόνο να παραμείνει το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά να ενισχυθούν περαιτέρω οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Το 2010 παρακολουθούνταν από τις Μ.Ε.Λ. 8.516 άνθρωποι με HIV/AIDs, ενώ στο τέλος του 2014 ο αριθμός τους είχε αυξηθεί στους 12.572, κάτι που συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του όγκου εργασίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού τους, αλλά και των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ταυτόχρονα με την υποστελέχωση, η συχνή έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ορισμένα φαρμακεία νοσοκομείων και ο μειωμένος προϋπολογισμός για το κόστος των εξετάσεων, των αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και των αναλωσίμων, έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εντείνουν την ανασφάλεια των οροθετικών ατόμων. Σε αυτή την κατεύθυνση η «Θετική Φωνή» καλεί το Υπουργείο Υγείας στη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων.