26 Οκτωβρίου 2015

“ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ”

Εικόνα για το άρθρο ““ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ””

Το βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Φορώντας τα παπούτσια του άλλου» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις αρχές της μη-τυπικής μάθησης με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σε θέματα που σχετίζονται με τον HIV και το στίγμα.

Το σεμινάριο που επιμελήθηκε ο Ραφαήλ Μπιλίδας, ειδικευμένος στη μη τυπική μάθηση και παρακολούθησαν 10 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκε στις 19-23 Οκτωβρίου στα γραφεία της Θετικής Φωνής και είχε συνολική διάρκεια 24 ώρες.

Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο σε δραστηριότητες γνωριμίας με σκοπό οι συμμετέχοντες να αισθανθούν άνετα ως μέλη της ομάδας και να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Ανάμεσα στις θεματικές που ακολούθησαν ήταν διαφορές μεταξύ βιολογικού και κοινωνικού φύλου και η «έμφυλη βία». Οι συμμετέχοντες έχοντας αναγνωρίσει την κοινωνική διάσταση του φύλου, κλήθηκαν να συζητήσουν σε υποομάδες σενάρια έμφυλης βίας στο εργασιακό περιβάλλον, στο σχολείο και σε άλλους χώρους και να εξερευνήσουν τις δικές τους προσωπικές αξίες και στάσεις απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, φιλοξενήθηκε διαδικτυακά η τρανς ακτιβίστρια και εκπρόσωπος για τα τρανς δικαιώματα στην Ισλανδία, Ugla Stefania Jonsdottir, ενώ ο κύκλος των τεσσάρων ημερών ολοκληρώθηκε με θεματικές που σχετίζονται με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και με την πληρέστερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν ή εντείνουν το στίγμα που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS.