30 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.Μ.Α.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.Μ.Α.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ”

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό είχαν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.) και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Οι κλιμακούμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών σκευασμάτων στα φαρμακεία των νοσοκομείων όπου λειτουργούν Μονάδες Λοιμώξεων, οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία μέτρησης του ιικού φορτίου, που αποτελεί τον κρισιμότερο δείκτη ανταπόκρισης του οργανισμού στη θεραπεία και η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την αναζήτηση και εφαρμογή άμεσης λύσης που θα αντιμετωπίζει ολιστικά τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση και τη φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης και ευαισθητοποίησης προς το γενικό πληθυσμό, αλλά και στοχευμένα προς ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ταυτόχρονα ο κ. Ξανθός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για σημαντικές πρωτοβουλίες των δύο φορέων, όπως η επιτυχημένη παρέμβαση ενημέρωσης της ΕΕΜΑΑ σε σχολεία και οι δράσεις της «Θετικής Φωνής» στο πεδίο της πρόληψης, όπως η λειτουργία των κέντρων δωρεάν εξέτασης για τον HIV «Checkpoint», η εργασία στο δρόμο και οι καμπάνιες δωρεάν διανομής άνω του 1.500.000 προφυλακτικών σε όλη την Ελλάδα.

Η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας συνέπεσε χρονικά με το 15ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για το AIDS του «European AIDS Clinical Society» και την ανακοίνωση των νέων ευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών που συνιστούν την πρώιμη έναρξη αντιρετροϊκής αγωγής από τη στιγμή της διάγνωσης και την παροχή δυνατότητας χορήγησης PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση) σε άτομα που παρουσιάζουν υψηλού ρίσκου σεξουαλική συμπεριφορά. Τόσο η ΕΕΜΑΑ, όσο και η «Θετική Φωνή» επισήμαναν την ανάγκη ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τις νέες κατευθυντήριες, ενώ ο κ. Ξανθός αναγνώρισε πως η χώρα μας δε μπορεί να αγνοήσει τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και τα αντίστοιχα νέα ευρήματά τους.