24 Νοεμβρίου 2015

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ UNAIDS ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”

Εικόνα για το άρθρο “Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ UNAIDS ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ””

To UNAIDS δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει πραγματική πρόοδος σε κάθε περιοχή του πλανήτη, αλλά ο ρυθμός ανάληψης των απαιτούμενων πρωτοβουλιών κρίνεται ακόμη αργός. Συνολικά 15,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν παγκοσμίως αντιρετροϊκή αγωγή, αλλά ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι μικρότερος από το 50% των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS. Πιο συγκεκριμένα υπό αγωγή βρίσκεται το 41% των ενηλίκων και το 32% των παιδιών με HIV. 

To 2014 καταγράφηκαν σύμφωνα με την έκθεση 2 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις, αριθμός κατά 35% χαμηλότερος σε σχέση με το 2000, ενώ ο επιπολασμός στους ενηλίκους παρουσιάζει ελαφρά κάμψη, 1,8 εκατομμύρια το 2014 σε σχέση με τα 2 εκατομμύρια το 2008.

Στην έκθεση γίνεται ειδική μνεία στο πρόγραμμα “Αριστοτέλης” που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Αθήνα ως απάντηση στην επιδημική έκρηξη του HIV στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 2000, ο αριθμός των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών με πρόσφατη διάγνωση HIV στην Ελλάδα ποτέ δεν αυξήθηκε πάνω από τα 653 άτομα ανά έτος και δεν περιορίστηκε σε λιγότερο από 20 άτομα. Το 2011 καταγράφηκε σημαντική αύξηση που μεταφράζεται σε 266 νέες διαγνώσεις σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, δηλαδή 16 φορές μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με το 2010. Τη συγκεκριμένη χρονιά, ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων του ιού HIV ανήλθε σε 969. Οι νέες διαγνώσεις μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν, με αιχμή το 2012.

Σε απάντηση αυτής της δραματικής αύξησης των περιπτώσεων του HIV, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο ΟΚΑΝΑ σχεδίασαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα «Αριστοτέλης», σε μία προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας . Περισσότερο από το 90% των ανθρώπων της πόλης που χρησιμοποιούν ενδοφλέβια ναρκωτικά προσεγγίστηκαν μεταξύ Αυγούστου 2012 και Δεκεμβρίου 2013. Κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους έδωσε ένα δείγμα αίματος που ελέχγθηκε για HIV και άλλες παθήσεις. Κάθε άτομο συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής συμπεριφοράς, της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ και της θεραπείας. Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνουν για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη εικόνα των ανθρώπων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών στοιχείων, των κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, του βαθμού πρόσβασης σε φαρμακευτική αγωγή, της μείωσης της βλάβης και των υπηρεσιών εξέτασης για HIV. Συνολικά 499 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν θετικοί σ τον ιό.

Η πρωτοβουλία ήταν εξαιρετικά επιτυχής στην επίτευξη των στόχων της πρωτοβάθμιας εξέτασης, παρέχοντας ένα πακέτο πρόληψης, θεραπείας και περίθαλψης. Υπήρξε μια μείωση 70-80% των νέων μολύνσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος, από τον Αύγουστο του 2012 έως το Δεκέμβριο του 2013.

Το 2014 ο αριθμός των νέων διαγνώσεων του ιού HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών συνέχισε να μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλότερος σε σχέση με πριν το 2011.

Βρείτε εδώ την έκθεση του UNAIDS.