9 Δεκεμβρίου 2015

Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΩΝ

Εικόνα για το άρθρο “Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΩΝ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος έχει εκφράσει σε κάθε τόνο και με κάθε μέσο το τελευταίο διάστημα την έντονη ανησυχία του για τις κλιμακούμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών σκευασμάτων στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Χάρη στα μέλη μας έχουμε δομήσει ένα εσωτερικό παρατηρητήριο ελλείψεων που μας επιτρέπει με άμεσα αντανακλαστικά να παρεμβαίνουμε προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με σκοπό την αποκατάσταση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων στην αγωγή τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο, κατά τους τελευταίους δύο μήνες αναλάβαμε πρωτοβουλίες και υλοποιήσαμε τις παρακάτω ενέργειες:

– Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό θέτοντας από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος.

– Στις 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΧΕΠΑ, ως μία συμβολική κίνηση ανάδειξης του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος της έλλειψης αντιρετροϊκών.

– Στις 4 Νοεμβρίου είχαμε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Μανιό, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε και το συγκεκριμένο θέμα.

– Στις 18 Νοεμβρίου είχαμε εκ νέου συνάντηση με τον κ. Ξανθό στο περιθώριο του συνεδρίου «Patients in Power», με κύριο αντικείμενο της συζήτησης την εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα.

– Στις 26 Νοεμβρίου αποστείλαμε κοινή επιστολή με το «Κέντρο Ζωής» προς τον Υπουργό Υγείας ανακινώντας και πάλι το ζήτημα, καθώς οι ελλείψεις όχι απλά παρέμεναν, αλλά επεκτείνονταν και σε άλλα νοσοκομεία.

– Την 1η Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τη δομή των «Checkpoint» στην Αθήνα, όπου και πάλι το πρόβλημα των ελλείψεων κυριάρχησε στη συζήτηση που ακολούθησε.

– Κατόπιν των παραπάνω συναντήσεων, στις 3 Δεκεμβρίου συνεκλήθη η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για πρώτη φορά αποκλειστικά για θέματα HIV/AIDS. Στη συνεδρίαση, τόσο ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζος δεσμεύτηκαν για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής διάθεσης των αντιρετροϊκών.

– Κατά το ίδιο διάστημα κάναμε μία σειρά από στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης με σκοπό την άσκηση πίεσης και ταυτόχρονα εντείναμε τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ΠΕΦΝΙ, οι διοικήσεις και τα φαρμακεία των νοσοκομείων, οι γιατροί των Μονάδων Λοιμώξεων και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Για το θέμα των ελλείψεων αντιρετροϊκών έχουν κατατεθεί στο κοινοβούλιο ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό από τον βουλευτή της «Νέας Δημοκρατίας» Σταύρο Καλαφάτη και από δέκα βουλευτές του «Ποταμιού».

Παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος και των συνεχών διαβεβαιώσεων που λαμβάνουμε για επίλυση τους προβλήματος, τα φαρμακεία πολλών νοσοκομείων της χώρας δεν είναι σε θέση να διαθέσουν αντιρετροϊκά φάρμακα στους ασθενείς τους.

Συνεχίζουμε να παρακαλουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την έγκριση της αύξησης του ορίου δαπανών για την προμήθεια των φαρμάκων από τα νοσοκομεία και την άμεση υπερπήδηση κάθε γραφειοκρατικού σκοπέλου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, καλούμε τα οροθετικά άτομα να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να είναι σε επικοινωνία με το γιατρό τους σε περίπτωση που διαβλέπουν τον κίνδυνο διακοπής της αγωγής τους και να μη παίρνουν πρωτοβουλίες για την τήρηση ή την τροποποίησή της χωρίς να έχει ενημερωθεί ο γιατρός που τους παρακολουθεί.

Επισημαίνουμε επίσης πως η επίδειξη αλληλεγγύης είναι πολύτιμη σε αυτές τις στιγμές. Για το λόγο αυτό, καλούμε όσους έχουν στη διάθεσή τους αντιρετροϊκά που δε χρησιμοποιούν λόγω αλλαγής αγωγής ή αντίστροφα όσους αναζητούν χάπια για κάποιες ημέρες να επικοινωνούν με το Σύλλογο στο τηλέφωνο 2108627572, ώστε να φέρνουμε σε επαφή τις δύο πλευρές, για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» αναλογιζόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης δεσμεύεται πως θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των οροθετικών ατόμων στα φάρμακά τους.