15 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Εικόνα για το άρθρο “ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ”

Με συνθήματα όπως «Τα φάρμακά μου είναι η ζωή μου», «Ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια, μη μου τα στερείς», «Πρόσβαση στα φάρμακα, έτσι αντιμετωπίζουμε το HIV/AIDS» και «Απαιτούμε από υπουργείο και φαρμακευτικές άμεση διάθεση φαρμάκων» δεκάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Λαϊκού Νοσοκομείου που έγινε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 08:30 π.μ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του «Ποταμιού» Νίκος Μπαργιώτας, η επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας-λοιμώξεων Μήνα Ψυχογιού, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου και αντιπρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Τάσος Αντωνόπουλος, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλιανάτος και ο ηθοποιός Σταύρος Ζαλμάς.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Δέδες δήλωσε με αφορμή τη σημερινή πρωτοβουλία: «Η διαμαρτυρία στο Λαϊκό Νοσοκομείο είχε ένα διττό στόχο: Να πιέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από το Υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες, μέχρι τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και πλήρως η πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στην αγωγή τους. Ταυτόχρονα όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες πως θα γίνουμε εκ νέου θεατές της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης και ενδεχομένως πιο επικίνδυνων εκδοχών της αν δεν εφαρμοστεί μία συνολική και βιώσιμη λύση αποσύνδεσης της δαπάνης για τα αντιρετροϊκά από το συνολικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και δημιουργίας ενός ξεχωριστού κλειστού κωδικού, αποκλειστικά για το σκοπό αυτό».

Ο Διευθυντής της «Θετικής Φωνής» Γιάννος Λιβανός περιέγραψε μία ακόμη διάσταση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας πως «οι δραματικές ελλείψεις αντιρετροϊκών το τελευταίο διάστημα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων του εθνικού συστήματος υγείας που επηρεάζουν την υγεία και την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας, όπως είναι η έλλειψη αντιδραστηριών για τη μέτρηση του ιικού φορτίου των οροθετικών ατόμων, καθώς και οι σημαντικές ελλείψεις άλλων ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία, για κατηγορίες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς και οι αιμορροφιλικοί».

Αξιοσημείωτη είναι η ανταπόκριση που γνώρισε το κάλεσμα του Συλλόγου Οροθετικών προς τα μέσα ενημέρωσης για τη δημοσιογραφική κάλυψη της πρωτοβουλίας. Το σύνολο των πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί και έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα αναμετέδωσαν τη συγκέντρωση, επικοινωνώντας τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

IMG_3363

IMG_3169 copy

IMG_3178

IMG_3198

IMG_3237

IMG_3238

IMG_3249

IMG_3287

IMG_3325

IMG_3360