22 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εικόνα για το άρθρο “ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ”

Από τις 11 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2015, η «Θετική Φωνή» βρέθηκε στην Κύπρο, σε μία κοινή πρωτοβουλία με την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, με σκοπό την ενίσχυση της σχέσης συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, με εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και με οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε η προοπτική δημιουργίας μίας δομής παροχής δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων για HIV στο πρότυπο των Κέντρων Πρόληψης «Checkpoint» που λειτουργούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος συναντήθηκε με την Εθνική Επιτροπή για το AIDS του Υπουργείου Υγείας, την Κίνηση Υποστήριξης Φορέων AIDS, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την Επίτροπο Διοικήσεως, την Εθνική Φρουρά, το Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Σύνδεσμο Φίλων Γρηγορίου Κλινικής και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου. Παράλληλα κάναμε ενημέρωση σε φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου στη Λεμεσό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κύπρο, παρείχαμε τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV και ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής αγωγής σε επιλεγμένα σημεία στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στη Λεμεσό. Συνολικά, διενεργήθηκαν 240 εξετάσεις και οι ωφελούμενοι με αντιδρών αποτέλεσμα διασυνδέθηκαν επιτυχώς με το εθνικό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, στη χώρα είναι καταγεγραμμένα 850 άτομα που ζουν με HIV/AIDS. To 2014 ο αριθμός των νέων διαγνώσεων διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2013, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη στοχευμένων παρεμβάσεων πρόληψης και ενημέρωσης, τόσο προς το γενικό πληθυσμό, όσο και προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.