11 Ιανουαρίου 2016

Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΕΞ

Εικόνα για το άρθρο “Η «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΑΓΕ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΕΞ”

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4356 «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» περιλήφθηκε η κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο τιμωρεί την ασέλγεια παρά φύση μεταξύ αρρένων.

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τους βουλευτές Β. Κατριβάνου, Κ. Δουζίνα, Αν. Καββαδία, Χρ. Καραγιαννίδη και Γ. Ψυχογιό και έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης βασίστηκε στην παραδοχή ότι η συγκεκριμένη διάταξη στιγματίζει ποινικά μία κατηγορία ατόμων, ενώ διαιωνίζει και επιτείνει τις διακρίσεις και το ρατσισμό σε βάρος τους.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα προέβλεπε ότι «η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε με κατάχρηση μιας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεότερου από δεκαεπτά ετών ή από κερδοσκοπία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο προήγαγε τη διακριτική μεταχείριση έναντι της ανδρικής ομοφυλοφιλικής εργασίας στο σεξ, καθώς προέβλεπε ουσιαστικά διαφορετικό κατώτερο όριο ηλικίας συγκατάθεσης σε σχέση με το σεξ μεταξύ ετερόφυλων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε συχνά πρόσχημα για τη σύλληψη και την προσωποκράτηση εργαζόμενων στο σεξ.

Την κατάργηση της εν λόγω διάταξης έχουν προτείνει με απόφασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ήδη από το 2004 και με σχετική σύστασή της η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ήδη από το 2005. Σημειώνεται πως τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και έγκριτοι νομικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι το ποινικό δίκαιο παραμένει ισχυρό έναντι αδικημάτων κατά ανηλίκων μέσω των διατάξεων 339 και 342.