8 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΜΕ ΤΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΜΕ ΤΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ”

Στο πλαίσιο των επαφών με κυβερνητικούς και πολιτειακούς παράγοντες, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, συζητήθηκαν τα κύρια ζητήματα που συνθέτουν την κοινωνική διάσταση του HIV/AIDS στην Ελλάδα σήμερα και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου και έγινε ειδική αναφορά στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να δημοσιευθεί προς διαβούλευση και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για την τροποποίηση του Ν. 3304/2005, με σκοπό την ενίσχυση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Επίσης διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του διαλόγου με το δικαστικό σώμα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν τρία χρόνια με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα δικαιώνοντας υπάλληλο που απολύθηκε επειδή αποκαλύφθηκε η οροθετικότητά του στον εργοδότη του, σε αντίθεση με την απόφαση που είχε εκδώσει ο Άρειος Πάγος, ο οποίος είχε δικαιώσει τον εργοδότη.

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου συζήτησε με τον κ. Παπαϊωάννου ζητήματα που είχαν τεθεί και στη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχη Φυτράκη, όπως οι συνθήκες κράτησης των οροθετικών κρατούμενων στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού, η εισαγωγή προφυλακτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα, η μη αξιολόγηση των προφυλακτικών ως ενοχοποιητικού στοιχείου για την παράνομη εργασία στο σεξ και η θέσπιση και εφαρμογή μέτρων κοινωνικής ενσωμάτωσης των κρατουμένων που απολύονται.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία και δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση κοινών δράσεων το προσεχές διάστημα.