9 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εικόνα για το άρθρο “ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ”

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των οροθετικών ασθενών στην αγωγή τους.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Πολλά είναι τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι χρόνια πάσχοντες των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και από τις συνεχείς περικοπές στη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ασθενών με HIV/AIDS που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την αγωγή τους, με τις σημαντικές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Λόγω της φύσης της νόσου και του τρόπου αντιμετώπισής της, απαιτείται αδιάλειπτη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε όσους βρίσκονται υπό αγωγή, δεδομένου ότι η απώλεια ακόμα και ορισμένων ημερών θεραπείας (ή και δόσεων αυτής) αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της αγωγής και δημιουργεί την ανάγκη χορήγησης ακριβότερης και δυσκολότερης για τον ασθενή θεραπείας δεύτερης ή τρίτης γραμμής.

Όμως οι δραματικές ελλείψεις αντιρετροϊκών αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων. Η έλλειψη αντιδραστηρίων για τη μέτρηση του ιικού φορτίου των οροθετικών ατόμων, καθώς και οι σημαντικές ελλείψεις άλλων ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία, για κατηγορίες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς και οι αιμορροφιλικοί επηρεάζουν την υγεία και την καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση αυτή καθώς συνεχίζει την πολιτική περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, μένει πιστή στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η υγεία του λαού θεωρείται “κόστος” και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Αιτήματα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” είναι η αποδέσμευση του κονδυλίου για τα αντιρετροϊκά σκευάσματα και η ένταξή του σε ξεχωριστό κωδικό του προϋπολογισμού, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα ελλείψεων και να διαφυλαχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών στην αγωγή τους. Η παραγγελία των σχετικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων να γίνεται ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα, καθώς και η δημιουργία stock ενός μήνα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε άμεσα και πλήρως να αποκατασταθεί η πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στην αγωγή τους με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους».

Η “Θετική Φωνή” συνεχίζει να θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στα φάρμακά τους όσο δεν εφαρμόζεται από το Υπουργείο Υγείας μία μόνιμη και βιώσιμη λύση και για το σκοπό αυτό εντείνει τις ενέργειες προσέγγισης των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, σε μία προσπάθεια δημιουργίας διακομματικών συμμαχιών προάσπισης των δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.