15 Μαρτίου 2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Εικόνα για το άρθρο “ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιήθηκε η 1η επίσημη παρουσίαση του «Προγράμματος Καταπολέμησης των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση», που υλοποιείται από την Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος και τις οργανώσεις «Athens Pride», «Thessaloniki Pride» και «Θετική Φωνή», με την υποστήριξη του «αλληλεγγύη-SolidarityNow».

Την εκδήλωση άνοιξε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου.Χαιρέτησαν η Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής και ο Ιωακείμ Βράβας, επικεφαλής διαχείρισης δωρεών και συμβάσεων για την οργάνωση «αλληλεγγύη-SolidarityNow». Αποφασισμένοι να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες στα σχολεία προς την κατεύθυνση που υποδεικνύουν οι στόχοι του προγράμματος δήλωσαν ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου κι ο σύμβουλος του υπουργού από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θέμης Δημητρακόπουλος, που παρακολούθησαν την παρουσίαση.

Ακόμη, μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, από το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας, από το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι από την γαλλική και την ολλανδική πρεσβεία, αλλά και την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα λόγια της 14χρονης κόρη του θέλησε να μοιραστεί με το κοινό ο κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί: «Το 2016 είναι γελοίο και επικίνδυνο να γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων, διακρίσεις και κριτική σε ό,τι αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ ενηλίκων.»

Το “παρών” επίσης έδωσαν εκπρόσωποι από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν το πρόγραμμα: «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο«, «Queertrans«, «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση«, «ΛΟΑΤ-ΑμεΑ«, «ThessΔΙΚΤΥΟ«, «Thessaloniki Rainbow Youth«, «Proud Seniors Greece«, «ΑΜΚΕ Κλίμακα» και «Generation 2, καθώς και εθελοντές, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι.

Η παρουσίαση έγινε από την διοικούσα επιτροπή των τεσσάρων οργανώσεων που υλοποιούν το Πρόγραμμα με πρώτο ομιλητή τον Παναγιώτη Δαμάσκο, ο οποίος ανέλυσε στο σκοπό και τη σημασία του εγχειρήματος. Στη συνέχεια ο. Γιάννος Λιβανός αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας (2011-2013), συνέχιση και εξέλιξη της οποίας αποτελεί το παρόν Πρόγραμμα. Ακολούθως, η ΝάνσυΠαπαθανασίου παρουσίασε το 1ο έργο: την γραμμή ψυχολογικής στήριξης «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς και ο Θάνος Βλαχογιάννης μίλησε για το 2ο έργο: την 1η πανελλήνιας εμβέλειας καμπάνια «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ». Κλείνοντας, ο . Γιάννης Παπαγιαννόπουλος και η Μαργαρίτα Κοντομιχάλη τόνισαν τη σημασία της διάδοσης του μηνύματος των δύο έργων. Το συντονισμό της παρουσίασης επιμελήθηκε η υπεύθυνη έργου και επικοινωνίας του Προγράμματος, Κλεοπάτρα Οικονομίδου.

Επόμενο βήμα, η δημιουργία ενός ακόμη βίντεο και το ταξίδι του Προγράμματος σε 5 μεγάλες πόλεις σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Στο τέλος, έγινε συζήτηση γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, που συνεχίστηκε στο café-bar της φιλόξενης Στέγης, με την υπόσχεση όλων να συνδράμουν στην διάχυση, δικτύωση και υποστήριξη του Προγράμματος.