17 Μαρτίου 2016

“ΕΓΩ ΚΑΙ Ο HIV” ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εικόνα για το άρθρο ““ΕΓΩ ΚΑΙ Ο HIV”  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ”

Οι ελλείψεις φαρμάκων, οι επιπτώσεις μιας πιθανής αναγκαστικής διακοπής της αγωγής, και οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του “Εγώ και ο HIV”, που έλαβε χώρα στην Αθήνα την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016.

Ο Αντώνης Μαρκογιαννάκης, Διδάκτορας Ι.Σ.Π.Α., Κλινικός Φαρμακοποιός στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Λαϊκό» , παρουσιάζοντας τα μεγέθη της νοσοκομειακής δαπάνης σε σχέση με τη δαπάνη των αντιρετροϊκών, εντόπισε το πρόβλημα των ελλείψεων κυρίως στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων. Γραφειοκρατικά προβλήματα στη διαδικασία των παραγγελιών κάνουν τις ελλείψεις ακόμη πιο ασφυκτικές και συχνές.

Η Μήνα Ψυχογυιού, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Λαϊκό» παρουσίασε τα πιθανά προβλήματα από την αναγκαστική διακοπή της αγωγής και μίλησε για τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών και την αναγκαιότητα ισχυροποίησης της σχέσης γιατρού-ασθενούς.

Ο Γιώργος Τσιακαλάκης υπεύθυνος Διεκδίκησης της Θετικής Φωνής παρουσίασε τις ενέργειες του Συλλόγου στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της πλήρους και συνεχούς πρόσβασης στην αντιρετροϊκή αγωγή σε όποιον/α την έχει ανάγκη κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόβλημα του κόστους των φαρμάκων ή ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και η ανάγκη να μη μείνει κανένας και καμιά χωρίς φάρμακα ήταν οι άξονες μιας πλούσιας συζήτησης που ακολούθησε.

Τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τις σχέσεις και τη καθημερινότητα των οροασύμβατων ζευγαριών τροφοδότησαν έναν έντονο και πλούσιο διάλογο που κράτησε μέχρι το τέλος της συνάντησης.

20160316_18343320160316_180916