31 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τη μείωση βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια» στην Αθήνα.

Φέτος η ημερίδα είχε σκοπό να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές της μείωσης βλάβης από χώρες που βρίσκονται στην πρωτοπορία στο συγκεκριμένο τομέα όπως η Πορτογαλία, η Τσεχία και οι Η.Π.Α., καθώς επίσης και να ενθαρρύνει τον εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναφορικά με τις σχετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν:

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας: Αξιολόγηση και αποτελέσματα της πολιτικής για τις ψυχοδραστικές ουσίες και τους χρήστες, 15 χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου. Τι θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Ομιλήτρια: Ms Paula Marques (Διευθύντρια του τμήματος κοινοτικής παρέμβασης του Ινστιτούτου για τα Ναρκωτικά και την Εξάρτηση).

Η Paula Marques τόνισε πως οι χρήστες δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και η υπεραμύνθηκε της προσέγγισης ότι η πρόληψη είναι αποτελεσματικότερη από την καταστολή. Σημείωσε πως το σύστημα στην Πορτογαλία για την κατοχή και χρήση παρανόμων ουσιών δεν τιμωρεί το χρήστη με φυλάκιση αλλά βασίζεται σε πρόστιμα και υποχρεωτική κοινωνική εργασία. Ανέφερε τέλος πως με την κατάλληλη εκπαίδευση και την ενσωμάτωση της κοινότητας των χρηστών (peer involvement) αλλά και τη συνεργασία θεσμών όπως η Αστυνομία και η Εκκλησία η Πορτογαλία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια.

Το παράδειγμα της Τσεχίας: Διαχείριση του κοινωνικού στίγματος: Εξάρτηση, παραβατικότητα, εγκλεισμός και κοινωνική επανένταξη. Πρόταση για νέες στρατηγικές αντιμετώπισης απέναντι στους χρήστες και τις ψυχοδραστικές ουσίες.

Ομιλητής: Mr Jindrich Voboril, Συντονιστής Εθνικής Πολιτικής για τα Ναρκωτικά.

O Jindrich Voboril ανέφερε ότι με την κατάρευση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχία, είχε ήδη δημιουργηθεί μια υποκουλτούρα οικιακής παρασκευής μεθαμφεταμίνης. Στην εισήγησή του μίλησε για την ανταπόκριση του συστήματος σε νέες συνθετικές ουσίες και σε ένα νέο προφίλ εξαρτημένων ατόμων. Τόνισε στο αφήγημά του τη σημασία του πολιτικο-κοινωνικο-ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου σε ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο όπως η εξάρτηση και υποστήριξε μια βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση, όμοια με αυτή του “18 Άνω” που συνδυάζει μια πολύπλευρη αντιμετώπιση και θεραπεία.

Το παράδειγμα των Η.Π.Α.: HIV/AIDS, ηπατίτιδες και χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Νέες αναβαθμισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης. Νέες προσεγγίσεις για τη χώρα μας.

Ομιλήτρια: Ms Joanne Csete, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Columbia, παγκοσμίως αναγνωρισμένη ειδική στις πολιτικές για τις ψυχοδραστικές ουσίες.

Η Joanne Csete μίλησε για την αποτυχία του εγχειρήματος που ξεκίνησε σαν προπαγανδιστική καμπάνια στη δεκαετία του ΄80 και καταγράφηκε στην συλλογική συνείδηση ως “war against drugs” or “war on drugs”, με πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία και τεκμηρίωσε ότι η πολιτική ποινικοποίησης και καταστολής των ουσιών και των χρηστών είχε φυλετικά κίνητρα, με σκοπό την επίθεση στην αφρο-αμερικάνικη και ισπανόφωνη κοινότητα. Επίσης τόνισε το αλληλοτροφοδοτούμενο σύστημα διαφθοράς , το ίδιο που ελέγχει τη μαύρη αγορά των ουσιών και με τις κατάλληλες πιέσεις επηρεάζει πολιτικές αποφάσεις καταστολής , ιδιωτικοποίησης των φυλακών και δημιουργία νέων πελατών για αυτές με τους δρακόντειους νόμους περί χρήσης και κατοχής. Συμπερασματικά συνδύασε με ιστορικά και άλλα αναλυτικά εργαλεία την κυρίαρχη ιδεολογία με την κυρίαρχη πολιτική των ΗΠΑ για τις παράνομες ουσίες και τους χρήστες.

Στο κλείσιμο της ημερίδας ο Μάριος Ατζέμης από την ομάδα Μείωσης Βλάβης της “Θετικής Φωνής” σημείωσε ότι τα ιστορικά αλλά και τα σύγχρονα στοιχεία συνηγορούν στπ συμπέρασμα της παταγώδους αποτυχίας των κατασταλτικών πολιτικών, του ιδεολογήματος του “war on drugs” και του στιγματισμού και της περιθωριοποιήσης των χρηστών και μας εκπαιδεύουν στους νέους ανθρώπινους αποστιγματιστικούς τρόπους πολύπλευρης αντιμετώπισης ενός εμβληματικού φαινομένου της νεωτερικότητας, αυτό της εξάρτησης από τοξικές ουσίες

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων μείωσης βλάβης της «Θετικής Φωνής» και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Open Society Foundations».