13 Απριλίου 2016

Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Εικόνα για το άρθρο “Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ”

Δήλωση για τις Ελληνικές θέσεις στην Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης

των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά (UNGASS) Νέα Υόρκη, 19-21 Απριλίου 2016.

 

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η οργάνωση «Διογένης – Διάλογος πολιτικής για τα Ναρκωτικά», με αφορμή την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά (UNGASS 2016). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς» στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, εργαζόμενοι στον χώρο της πρόληψης, μείωσης βλάβης, κοινωνικής επανένταξης και θεραπείας των εξαρτήσεων, εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το γραφείο της Εθνικής Συντονίστριας για τα ναρκωτικά.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκε πλήθος χρήσιμων πληροφοριών, προτάσεων και εμπειριών από τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, σχετικά με το ιστορικό, τους στόχους, τις προετοιμασίες και τις προσδοκίες αναφορικά με την επερχόμενη Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, την ισχύουσα πολιτική για τα ναρκωτικά και τις προκλήσεις τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να σταλεί ένα κείμενο με τα κύρια σημεία των προτάσεων που έγιναν στη συνάντηση προς στους αρμόδιους φορείς, που θα αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ. Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου, θα λάβει υπόψη της και θα συμπεριλάβει στις θέσεις που θα παρουσιάσει, τις παρακάτω προτάσεις:

Η Ειδική Σύνοδος του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά θα πρέπει να δώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές αντιμετώπισης και διαχείρισης του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών. Είναι αναγκαία η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τα κατασταλτικά μέτρα, στην υγεία την ασφάλεια και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην παρούσα κατάσταση, οι κυβερνήσεις αφιερώνουν δυσανάλογους πόρους στην καταστολή σε σχέση με την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική αποκατάσταση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Μια ισσόροπη πολιτική για τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών απαιτεί και δίκαιη κατανομή των πόρων.

Η προσέγγιση των χρηστών ναρκωτικών με τιμωρητικά μέτρα, δίωξη και φυλάκιση στιγματίζει, περιθωριοποιεί και είναι αναποτελεσματική. Οι χρήστες ναρκωτικών δεν πρέπει να τιμωρούνται, αλλά να υποστηρίζονται σε μια προσπάθεια να ζούν με αξιοπρέπεια, σεβασμό και προοπτική για συμμετοχή στην κοινωνία. Τα ποινικά μέτρα για κατοχή και για προσωπική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών θα πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με μέτρα που προάγουν την υγεία και την κοινωνική ένταξη.

Είναι αναγκαία η συνεργασία των φορέων παροχής υπηρεσιών και των αρχών ποινικής καταστολής για την αντιμετώπιση των χρηστών και εξαρτημένων από ναρκωτικά ατόμων. Οι σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών πρέπει να βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην αμοιβαία υποστήριξη.

Η προβληματική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και οι αρνητικές και επιβλαβείς συνέπειες που συνδέονται με αυτήν, όπως η εξάπλωση του HIV/AIDS, των ηπατιτίδων και άλλων μολυσματικών ασθενειών χρειάζεται να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι σε πολλές περιπτώσεις εμπόδιο στην εφαρμογή πρακτικών μείωσης της βλάβης. Η μείωση της βλάβης πρέπει να κατοχυρωθεί νομικά και οι παρεμβάσεις της, όπως, μεταξύ άλλων, οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης να συμπεριληφθούν στην Ελληνική νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Να καταργηθεί η θανατική ποινή για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Η Ειδική Σύνοδος του ΟΗΕ θα ασχοληθεί με το θέμα της διαθεσιμότητας ελεγχόμενων φαρμάκων για την καταπολέμηση και ανακούφιση του πόνου. Η Ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει με σθένος να υποστηρίξει την πρόταση για τη διαθεσιμότητα τους. Η Ελληνική νομοθεσία για τη διάθεση ελεγχόμενων φαρμάκων πρέπει να αξιολογηθεί και να προσαρμοσθεί στα σύγχρονα πρότυπα.

Οι διεθνείς συμβάσεις για τα ναρκωτικά επιτρέπουν την καλλιέργεια και διάθεση της Κάνναβης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετήσει την ιατρική κάνναβη ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών.

Η πρόσβαση σε φαρμακευτικά υποβοηθούμενη θεραπεία από την εξάρτηση σε όσους την χρειάζονται πρέπει να αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις υπηρεσίες μέσα στις φυλακές και τα νοσοκομεία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών και των νέων.

Αθήνα, 11 Απριλίου 2016.

Υποστηρίζουν και προσυπογράφουν τη δήλωση

Υποστηρίζουν και προσυπογράφουν τη δήλωση (αλφαβητικά)
– ΔΙΟΓΕΝΗΣ – Διάλογος για την Πολιτική των ναρκωτικών
– ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. (Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης)
– ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος)
– ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ (Για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με το HIV/AIDS)
– ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. (Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας)
– ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Σύλλογος Ασθενών Ήπατος)
– Σ.Θ.Ο. (Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ)
– PRAKSIS NGO (Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας)