4 Μαΐου 2016

Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ «CHECKPOINT» ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Εικόνα για το άρθρο “Η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ «CHECKPOINT» ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΡΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ”

Η Κινητή Μονάδα «Checkpoint» ταξίδεψε για 12 ημέρες σε 25 οικισμούς Ρομά στην Πάτρα, στο Ρίο, στο Αιτωλικό και στο Αγρίνιο, διενεργώντας συνολικά 1.479 εξετάσεις για HIV και ηπατίτιδες Β και C σε 367 ωφελούμενους και διανέμοντας δωρεάν πάνω από 7.500 προφυλακτικά.

Με το ταξίδι πρόληψης στην Αχαΐα και στην Αιτολοακαρνανία από τις 14 έως τις 26 Απριλίου 2016, o Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ολοκλήρωσαν το δωδεκάμηνο πρόγραμμα στοχευμένων παρεμβάσεων σε κοινότητες Ρομά σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα δημοσιευθούν τον ερχόμενο Ιούνιο η απολογιστική έκθεση και τα συμπεράσματα της στατιστικής επεξεργασίας των ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από τους ωφελούμενους, με σκοπό την ανάδειξη και κατανόηση των δημογραφικών και κοινωνικών παραμέτρων που επηρεάζουν τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους για ζητήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία.

Το έργο στο πλαίσιο του οποίου εξετάστηκαν συνολικά πάνω από 1.900 ωφελούμενοι, περιλάμβανε παρεμβάσεις στις περιοχές Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Κορωπί, Σπάτα, Παλλήνη, Λαύριο, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Μενίδι και Σαρωνικός εντός Αττικής, καθώς επίσης και στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη, στη Μαρώνεια, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στον Τόπειρο, στο Νέστο, στη Δράμα και στην Καρδίτσα.

Το έργο «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.