18 Μαΐου 2016

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ”

Η «Θετική Φωνή» συμπλήρωσε δύο χρόνια παρεμβάσεων ενδυνάμωσης και υποστήριξης των οροθετικών κρατουμένων στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού, σε συνεργασία με τη διοίκηση και την κοινωνική υπηρεσία του Ιδρύματος.

Από την άνοιξη του 2014 μέχρι σήμερα πραγματοποιήσαμε συνολικά 589 ατομικές συναντήσεις με 137 ωφελούμενους. Παράλληλα, έχουμε καλύψει το κόστος παραβόλων αξίας 2.400 ευρώ για άπορους κρατούμενους του Νοσοκομείου για την πιστοποίηση αναπηρίας στα ΚΕ.Π.Α. και έχουμε δαπανήσει 5.000 ευρώ για την προσωρινή διαμονή αποφυλακισμένων, μέχρι να γίνουν δεκτοί σε δομές μόνιμης φιλοξενίας ή σε προγράμματα απεξάρτησης.

Στο πλαίσιο της δράσης, εξασφαλίσαμε το δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό για το σύνολο των τροφίμων, διοργανώσαμε ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και διαθέτουμε τακτικά είδη ένδυσης και προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και τηλεκάρτες. Ταυτόχρονα προωθούμε την πρόσβαση των τροφίμων σε μέτρα πρόληψης, υποστήριξης και μείωσης βλάβης.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η ενδυνάμωση των κρατουμένων που ζουν με HIV/AIDS και η ενημέρωσή τους για θέματα που σχετίζονται με τον ιό, τους τρόπους μετάδοσής του και τη σωστή τήρηση της αντιρετροϊκής αγωγής, καθώς επίσης και για τα προγράμματα μείωσης βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συμπληρωματικά, μέσα από τις επισκέψεις και τις ατομικές συνεδρίες προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε και να αναδεικνύουμε τις ανάγκες των ωφελούμενων και να προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μας.

Την τελευταία διετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των οροθετικών κρατουμένων με την παραχώρηση μίας νέας πτέρυγας εντός των φυλακών, καθώς και της αποσυμφόρησης με την υπό όρο αποφυλάκιση κρατούμενων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

Σε αυτό το διάστημα ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος συνέβαλε με τις διεκδικήσεις και τις ενέργειές του στην κατάργηση της διάταξης που επέτρεπε στον εκάστοτε αρμόδιο εισαγγελέα να επιβάλει ως όρο για την πρόωρη απόλυση κρατουμένων την υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού έως 10.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα

Από την εμπειρία στο πεδίο, ο Σύλλογος διαπιστώνει πως η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων που πέτυχε ο νόμος 4322/2015 δημιούργησε νέες προκλήσεις που πρέπει άμεσα να απαντηθούν και σχετίζονται με την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε μία σειρά από παρεμβάσεις υποστήριξης και ενδυνάμωσης των οροθετικών αποφυλακισμένων.

Στο παραπάνω πλαίσιο διεκδικούμε την ικανοποίηση των ακόλουθων σημείων:

– Μέριμνα για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων των κρατούμενων χρηστών ουσιών με επαρκή και επιστημονικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη εξάρτηση από διαφορετικές ουσίες

– Διαχωρισμό των έγκλειστων εξαρτημένων σε αυτούς που αξιοποιούν το χρόνο κράτησης συμμετέχοντας σε στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και σε αυτούς που δεν είναι κινητοποιημένοι για κάτι τέτοιο. Η πρώτη κατηγορία κρατουμένων θα πρέπει να μεταφέρεται σε ειδικές πτέρυγες των φυλακών ή σε εξωτερικά στεγνά προγράμματα ανάλογα με τη βαρύτητα των αδικημάτων, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ωφελούμενων, αλλά και των εξωτερικών προγραμμάτων. Για τη δεύτερη κατηγορία κρατουμένων θα πρέπει να προβλέπεται παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκπαίδευση σε πρακτικές ασφαλούς χρήσης και βασικές πρώτες βοήθειες

– Σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης και ασφαλέστερου σεξ με παράλληλη διανομή συριγγών και προφυλακτικών

– Δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας και υποστήριξης οροθετικών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών μετά την αποφυλάκισή τους

– Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού για παράβολα, ως προϋπόθεση για την έκδοση δημοσίων εγγράφων όπως οι ταυτότητες και για την αίτηση εξέτασης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

– Σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης

– Παροχή δυνατότητας διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας