15 Ιουνίου 2016

Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

Εικόνα για το άρθρο “Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ AIDS”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» συμμετείχε στην εθνική αντιπροσωπεία που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για το AIDS, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στις 8 έως 10 Ιουνίου 2016.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν μια νέα Πολιτική Διακήρυξη που περιλαμβάνει ένα σύνολο χρονικά δεσμευτικών στόχων για την επίσπευση της προόδου προς τον περιορισμό του HIV/AIDS για τα επόμενα πέντε χρόνια και τον τερματισμό της επιδημίας ως απειλής για τη δημόσια υγεία έως το 2030.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon τόνισε κατά την έναρξη της συνεδρίασης πως «κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξει ριζικά η πορεία της επιδημίας και να τεθεί ένα τέλος στο AIDS για πάντα. Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, αν δε δράσουμε, υπάρχει ο κίνδυνος η επιδημία να ανακάμψει σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες».

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, διεθνών οργανισμών και της επιστημονικής κοινότητας. Οι εργασίες της Συνόδου κινήθηκαν στο πλαίσιο των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και των δεσμεύσεων των κρατών μελών που απορρέουν από το συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό.

Κυρίαρχοι στόχοι του UNAIDS έως το 2020 είναι η μείωση κατά 500.000 των νέων μολύνσεων παγκοσμίως, η μείωση κατά 500.000 των θανάτων από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS και ο δραστικός περιορισμός των κοινωνικών προεκτάσεων της νόσου, όπως το στίγμα και η περιθωριοποίηση.

Στη Διακήρυξη που υπογράφεται από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ γίνεται λόγος για τη σημασία της επίτευξης του στόχου 90-90-90 έως το 2020, που μεταφράζεται σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους υπό αντιρετροϊκή αγωγή και για την αναγκαιότητα συμμετοχής των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με HIV παγκοσμίως στη χάραξη και υλοποίηση της διεθνούς στρατηγικής.

Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της επιδημίας συνολικά 76 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ιό και 34 εκατομμύρια έχουν πεθάνει. Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγκοσμίως με HIV/AIDS, ενώ πάνω από 19 εκατομμύρια δε γνωρίζουν πως έχουν μολυνθεί.

Στη Σύνοδο Κορυφής εκ μέρους της Ελλάδας μίλησε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος στάθηκε στις προκλήσεις που καλείται να απαντήσει η χώρα σχετικά με την πρώιμη διάγνωση, την προφύλαξη πριν από την έκθεση και τον έλεγχο του επιπολασμού της νόσου στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.