21 Ιουνίου 2016

26 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ, ΔΕ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΜΕ

Εικόνα για το άρθρο “26 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ, ΔΕ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΜΕ”

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το Θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και το Δήμο Λάρισας προγραμματίζουν την υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας του κοινού με παράλληλη διενέργεια δωρεάν εξετάσεων για τις ιογενείς ηπατίτιδες B & C και για τον HIV στους δημότες Λάρισας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ σχετικά με θέματα χρήσης ουσιών για το έτος 2014, αντισώματα έναντι του πυρηνικού αντιγόνου της ηπατίτιδας Β (anti-HBc) ανιχνεύτηκαν σε ποσοστό 33,0% των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στο δείγμα που περιλαμβάνει τα προγράμματα υποκατάστασης και τις μονάδες άμεσης πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ και το ΨΝΘ, και αντίστοιχα σε ποσοστό 19,4% ανιχνεύτηκαν στα άτομα που περιλαμβάνονται στο δείγμα του ΚΕΘΕΑ. Σχετικά με την ηπατίτιδα C (HCV), το 73,5% των ανθρώπων που εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και ΨΝΘ διαγνώστηκαν με αντισώματα έναντι του ιού HCV, και αντίστοιχα στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ σε ποσοστό 66,7%. Επίσης, το 2014 καταγράφηκαν 106 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης στους ΧΕΝ και στο πρώτο δεκάμηνο του 2015 άλλες 71. Αυτό σημειώνει μια σημαντική υποχώρηση των νέων μολύνσεων στους χρήστες αλλά δεν μας εφησυχάζει.

Με σύνθημα της δράσης “Υποστηρίζουμε, δε στιγματίζουμε” τίθεται ως απώτερος στόχος η καταπολέμηση του στίγματος για τα ανωτέρω νοσήματα και τη χρήση ναρκωτικών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι προαναφερθείσες δράσεις θα έχουν διάρκεια 2 ημερών και θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 23 Ιουνίου, 2016 στην πόλη της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 22 Ιουνίου από τις 19:30 έως τις 23:30, η κινητή μονάδα «Checkpoint» θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας όπου θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C και για τον HIV, ενώ παράλληλα θα παρέχεται τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Σημειώνεται ότι θα γίνεται διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στις εξετάσεις, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το εξειδικευμένο προσωπικό των «Checkpoint». Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται μέσω της μεθόδου προσυμπτωματικού ελεγχου (Rapid Test) που είναι ανώδυνη και εξασφαλίζει γρήγορα αποτελέσματα με εγκυρότητα. Δεδομένο είναι ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία των εξεταζομένων. Η περαιτέρω ενημέρωση θα γίνει με διανομή σχετικού ενημερωτικού υλικού.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «HIV/AIDS & HBV/HCV και Χρήση Ψυχοδραστικών Ουσιών» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (Κούμα 28) από τις 19:30 έως τις 21:30. Το χαιρετισμό της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσει ο Αντιδήμαρχος Λάρισας κ Δ. Δεληγιάννης και εκπρόσωπος του ΣΑΗΕ «Προμηθέας», ενώ θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και συζήτηση από τους συνεργαζόμενους φορείς.