8 Ιουλίου 2016

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ

Εικόνα για το άρθρο “Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ”

Η “Θετική Φωνή” απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, με την οποία καλεί τη διοίκηση του οργανισμού να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αντιδραστηρίων για εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας των οροθετικών ατόμων.

Στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, γινόμαστε ολοένα και πιο συχνά αποδέκτες καταγγελιών για σημαντικές καθυστερήσεις στη διενέργεια εξετάσεων που σχετίζονται με την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης, αλλά κυρίως με τη μέτρηση του ιικού φορτίου και των CD4 κυττάρων και τη γονοτυπική αντοχή του HIV σε αντιρετροϊκά φάρμακα.

Συμφωνούμε και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πλάνου που θα εξασφαλίσει τη μείωση του κόστους προμήθειας των αντιδραστηρίων. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει άλλωστε και μία διαδικασία κεντρικής παραγγελίας που θα αύξανε τη διαπραγματευτική ικανότητα του ενιαίου φορέα που θα αναλάμβανε τη συγκεκριμένη ευθύνη.

Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι τρέχουσες ανάγκες εργαστηριακών εξετάσεων ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής σε αντιρετροϊκά φάρμακα με την απρόσκοπτη διάθεση των απαραίτητων αντιδραστηρίων. Παράδειγμα των συνολικών ελλείψεων αντιδραστηρίων στην Ελλάδα, αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών στην Αθήνα, όπου τους τελευταίους 18 μήνες εκκρεμούν σταθερά περισσότερες από 2.500 εξετάσεις προς διεκπεραίωση, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το προσωπικό του Οργανισμού για τη διάθεση των απαιτούμενων αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αντίστοιχες καθυστερήσεις πραγματοποίησης επιβεβαιωτικού ελέγχου HIV λοίμωξης έχουν καταγγελθεί και από άλλους φορείς υγείας.