30 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ AIDS 2016 ΣΕ 6 ΣΗΜΕΙΑ – Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Εικόνα για το άρθρο “ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ AIDS 2016 ΣΕ 6 ΣΗΜΕΙΑ – Η “ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ” ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ”

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας συμμετείχε συνολικά με 5 εκπροσώπους του, στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS που πραγματοποιήθηκε στο Durban της Νότιας Αφρικής από τις 18 έως τις 22 Ιουλίου 2016.

Δεκαέξι χρόνια πριν, το Durban φιλοξένησε τo 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το AIDS (AIDS 2000) και έγινε ο καταλύτης για μία ιστορική αλλαγή, εγκαινιάζοντας ένα διεθνές κίνημα με σκοπό την πλήρη πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών στην αντιρετροϊκή θεραπεία. Σήμερα, περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν θεραπεία και η Νότια Αφρική υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα θεραπείας του HIV παγκοσμίως. Ωστόσο ο αγώνας για να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη και στη θεραπεία για όλους δεν έχει ακόμα κερδηθεί πλήρως.

Τι μάθαμε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:

1) Καταγράφεται σημαντική πρόοδος στην πρόληψη του HIV, συμπεριλαμβανομένων των νέων δεδομένων σχετικά με την πρόσβαση και τη χρήση της PrEP και της μελέτης «HVTN 702» που θα μπορούσε να οδηγήσει στον πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο για τον ιό HIV.

2) Υπάρχουν τώρα ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που ζουν με τον HIV, δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε περίπτωση που αυτός κατασταλεί. Το 2008, η Εθνική Επιτροπή για AIDS της Ελβετίας εκδίδει ένα έγγραφο ορόσημο, γνωστό πλέον ως η «Ελβετική Δήλωση». Με το έγγραφο αυτό, οι πιο σημαντικοί και αναγνωρισμένοι επιστήμονες της χώρας στο πεδίο του HIV/AIDS καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ένα άτομο που ζει με HIV και λαμβάνει με συνέπεια την αντιρετροϊκή του αγωγή, θα ήταν αδύνατο να μεταδώσει τον ιό στον ή στους ερωτικούς του συντρόφους. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ερευνητές της μελέτης «PARTNER» συμφώνησαν με τα συμπεράσματα της «Ελβετικής Δήλωσης». Η μελέτη τους η οποία ξεκίνησε το 2010 και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει ακόμη εντοπίσει κάποια περίπτωση μετάδοσης του ιού HIV μεταξύ των 888 οροασύμβατων ζευγαριών. Το συμπέρασμα αυτό καθίσταται ακόμη πιο ισχυρό λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ερευνητές έχουν καταγράψει περισσότερες από 50.000 περιπτώσεις ερωτικής συνεύρεσης χωρίς προφυλακτικό από την έναρξη της μελέτης.

3) Η PrEP μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο. Στις ΗΠΑ, η Προφύλαξη πριν από την Έκθεση είναι σε άνοδο, με τουλάχιστον 60.000-70.000 Αμερικανούς να χρησιμοποιούν σήμερα την αγωγή, η πλειοψηφία των οποίων ωστόσο είναι προς το παρόν πιο ηλικιωμένοι, λευκοί ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ενδεχομένως κρατούν το κλειδί για την προσέγγιση και άλλων πληθυσμών:

– Η PrEP μεταξύ των νέων: Η Sybil Hosek από το Νοσοκομείο «Stroger» του Σικάγο παρουσίασε ευρήματα από τη μελέτη της, αναφορικά με τη χρήση της PrEP μεταξύ των εφήβων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών ηλικίας 15 έως 17. Η Hosek διαπίστωσε ότι η καθημερινή χρήση του Truvada μεταξύ των νέων ήταν συνεπής κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της μελέτης, αλλά ότι μειώνεται δραστικά ο βαθμός σωστής τήρησης από τη στιγμή που οι επισκέψεις παρακολούθησης γίνονται τριμηνιαίες από μηνιαίες. Η Hosek διαπίστωσε επίσης ότι η PrEP κρίθηκε ασφαλής και γενικά καλά ανεκτή από τους νεαρούς άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη και ότι δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στις αναφορές για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή σεξουαλικές πράξεις χωρίς προφυλακτικό.

– Η PrEP μεταξύ μαύρων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών: Ερευνητές από το Δίκτυο «HPTN 073» σημείωσαν ότι η αποτελεσματική πρόσληψη PrEP μεταξύ των νέων, μαύρων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών είναι πράγματι δυνατή, εφόσον συνοδευτεί από κοινωνιολογικά και πολιτισμικά προσαρμοσμένη συμβουλευτική. Η έρευνα «HPTN 073» είναι πρωτοποριακή όχι μόνο επειδή απαντά σε ένα κρίσιμο ερώτημα για τη δημόσια υγεία που απασχολεί τους ερευνητές εδώ και χρόνια σχετικά με τη δυνατότητα και το βαθμό συμμόρφωσης των μαύρων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες με την PrEP, αλλά και επειδή είναι η πρώτη, μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ που υλοποιείται από μια ερευνητική ομάδα εξ ολοκλήρου αποτελούμενη από μαύρους, ομοφυλόφιλους άνδρες.

4) Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον ιό HIV και το AIDS, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική. Ξεκινώντας με μια ειδική συνεδρία με τίτλο « Τι θέλει ένα κορίτσι», το Συνέδριο επέμεινε στην ανάγκη να διευρυνθούν οι επιλογές πρόληψης και θεραπείας για τις νέες γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις πολλά υποσχόμενες εξελίξεις σχετικά με τους κολπικούς δακτυλίους και άλλες νέες ιατρικές τεχνολογίες και έμαθαν για τις επιπτώσεις του ιού HIV στις γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ και στις τρανς γυναίκες σε διάφορες χώρες.

5) Οι επιπτώσεις των νόμων και των πολιτικών που στιγματίζουν ή ποινικοποιούν τη σεξουαλικότητα , την εργασία στο σεξ, την ταυτότητα των διεμφυλικών, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τη μετάδοση του HIV, αποτελούν σημαντικά εμπόδια στον αγώνα για την αντιμετώπιση του AIDS.

6) Θέματα ηγεσίας. Πολλές διασημότητες ένωσαν τη φωνή τους με το Παγκόσμιο Συνέδριο AIDS 2016, συμπεριλαμβανομένων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon, του Bill Gates, της ηθοποιού Charlize Theron, του Elton John και του συντρόφου του David Furnish και του Πρίγκιπα Harry της Αγγλίας. Ο Elton John παρουσίασε τους νέους αποδέκτες των επιχορηγήσεων του ειδικού ταμείου που έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με το PEPFAR, για την προάσπιση των LGBTQI δικαιωμάτων παγκοσμίως. Ο Πρίγκιπας Harry επικαλέστηκε τη μνήμη της μητέρας του πριγκίπισσας Diana, σε μία ομιλία που άγγιξε το ακροατήριο, λίγες εβδομάδες αφότου εξετάστηκε για HIV ζωντανά μπροστά στην κάμερα, σε μία προσπάθεια να συμβάλει ενεργά στην προαγωγή της τακτικής εξέτασης.

Μέσα και έξω από το συνεδριακό χώρο, πορείες και διαδηλώσεις με επικεφαλής ακτιβιστές από τη Νότια Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο συνέβαλαν στο να ακουστεί δυνατά το μήνυμα για την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων στόχων πρόληψης και θεραπείας, να επιταχυνθεί η έρευνα, να διευρυνθεί η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του AIDS και να καταστούν αντικείμενο σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που ζουν ή επηρεάζονται από τον ιό HIV.

Το πρόγραμμά του Συνεδρίου περιελάμβανε 16 προσυνεδριακές διοργανώσεις, όπως το 5ο ετήσιο Συμπόσιο «Towards an HIV Cure», το «TB 2016» και συνεδρίες επικεντρωμένες στα δικαιώματα ευάλωτων στο HIV ομάδων όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τα διεμφυλικά άτομα, οι έφηβοι κ.λπ.

Το Συνέδριο σε αριθμούς:

 • 15.000 σύνεδροι από 153 χώρες
 • 157 ειδικές ενότητες και workshops για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα γύρω από το HIV/AIDS και για τα δικαιώματα των οροθετικών ατόμων παγκοσμίως
 • 6 συνεδρίες της ολομέλειας με τη συμμετοχή ηγετών και ειδικών από όλο τον κόσμο και όλο το επιστημονικό και κοινωνικό φάσμα
 • 992 εθελοντές που αφιέρωσαν το χρόνο και την ψυχή τους σε αυτή την προσπάθεια
 • – Πάνω από 800 δημοσιογράφοι που κάλυψαν τις εργασίες του συνεδρίου
 • 933 συμμετέχοντες με υποτροφία
 • 135 εκθέτες που παρουσίασαν τη δουλειά τους στο Διεθνές Χωριό και στην Έκθεσή του
 • 128 δορυφορικές συνεδριάσεις
 • 42 βραβεία και διακρίσεις προς ερευνητές, οργανισμούς και εταιρείες
 • – Πάνω από 6.000 χρήστες του application του Συνεδρίου
 • 33.934 μοναδικοί επισκέπτες της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου
 • – Πάνω από 144.000 tweets με το hashtag #AIDS2016
 • 726.268 επισκέπτες της σελίδας του Συνεδρίου στο Facebook