Ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου η δίκη για την υπόθεση των 11 οροθετικών γυναικών που είχαν υποστεί τις εισαγγελικές συνέπειες της υγειονομικής διάταξης 39Α. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 15 Νοεμβρίου, ενώ τα «αδικήματα» για τις οχτώ πλέον γυναίκες καθώς οι τρεις έχουν πεθάνει, έχουν μετατραπεί σε πλημμελήματα.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος που πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή στην υποστήριξη των γυναικών και συμμετείχε στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων για τη νομική συμπαράστασή τους, χαιρετίζει τη στάση της Διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που σε συνέχεια της δημόσιας συγνώμης του Πρόεδρου Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ για τη στάση του οργανισμού το 2012, αυτή τη φορά βρέθηκε στο πλευρό των κατηγορουμένων εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους με στόχο την ηθική και ουσιαστική αποκατάστασή τους στην κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη των οροθετικών γυναικών το 2012 συνιστά την πιο χαρακτηριστική περίπτωση ποινικοποίησης του HIV/AIDS στην Ελλάδα. Βάσει της Υγειονομικής Διάταξης 39Α που καταργήθηκε οριστικά την άνοιξη του 2015, οροθετικές γυναίκες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακουργήματα και διαπομπεύτηκαν όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ.