15 Νοεμβρίου 2016

ΕΔΩ ΡΟΜΑ, ΕΚΕΙ ΡΟΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΟΜΑ;

Εικόνα για το άρθρο “ΕΔΩ ΡΟΜΑ, ΕΚΕΙ ΡΟΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΟΜΑ;”

Το πρόγραμμα “Είμαστε όλοι Πολίτες” ολοκληρώθηκε. Με τη χρηματοδότηση της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτεντστάιν, ύψους 7,34 εκ Ευρώ, ενισχύθηκαν 100 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υλοποιήθηκαν 76 έργα σε όλη την Ελλάδα, με άμεσα ωφελούμενους περισσότερους από 245.000 συνανθρώπους μας!

Η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/11/2016, και απευθυνόταν στους εκπροσώπους των φορέων υλοποίησης, τους αξιωματούχους – εκπροσώπους του ΕΟΧ και θεσμικούς εταίρους.

Το Σάββατο 19/11/2016 διοργανώθηκε μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή για την κοινωνία των πολιτών, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ανοιχτή στο κοινό. Στόχος ήταν να έρθουν όλοι οι πολίτες κοντά στο υγιές, δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, που ακούραστα στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις μειονότητες, τα παιδιά και τους νέους, τα άτομα με αναπηρία, τους μετανάστες, και πολλές ακόμα ευάλωτες ομάδες. Το πρόγραμμα της ημέρας περιελάμβανε ομιλίες, διαδραστικά εργαστήρια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και πολυθεματικά δρώμενα ενθουσίασαν.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, παρουσιάστηκε από τις 11:00 έως τις 22:00 στο κτίριο των δεξαμενών καθαρισμού η έκθεση φωτογραφίας του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Εδώ Ρομά, εκεί Ρομά, πού είναι οι Ρομά;». Πρόκειται για μία προσπάθεια αποτύπωσης των συνθηκών που συνθέτουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως βιώνεται από τους Ρομά. Η έκθεση μας καλεί να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των συνανθρώπων μας στις φωτογραφίες. Τι θα κάναμε αν δεν είχαμε τρεχούμενο νερό στο σπίτι μας; Πού θα μπορούσε να μελετήσει το παιδί μας, αν στο σπίτι δεν μπορούσαμε να του προσφέρουμε κατάλληλο χώρο; Με πόση υπομονή θα έπρεπε να οπλίσουμε τον εαυτό μας, αν συνεχώς ακούγαμε αρνητικά σχόλια για την καταγωγή μας; Μέσα από φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στο πεδίο, βίντεο, στατιστικά στοιχεία και άλλο πληροφοριακό υλικό, η έκθεση μας καλεί να σκεφθούμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να επέλθει μία ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο.