Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint”

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint συμπλήρωσαν έξι χρόνια παρεμβάσεων στους τομείς της πρόληψης και της προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, σε συνεργασία με το AHF Europe.

Με δύο σταθερές δομές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και δύο κινητές μονάδες, τα Checkpoint έχουν διενεργήσει συνολικά πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη και έχουν διανείμει πάνω από 5.000.000 δωρεάν προφυλακτικά. Καθίστανται έτσι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες αναχαίτισης της επιδημίας του HIV στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Μία από τις καινοτόμες βέλτιστες πρακτικές που αξιοποίησαν τα Checkpoint είναι η συμβουλευτική στη βάση των ομοτίμων. Οι χρήστες των δωρεάν υπηρεσιών των δομών μπορούν να συζητήσουν σε ένα φιλικό περιβάλλον οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί αναφορικά με τη σεξουαλική τους υγεία, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τις πρακτικές που ακολουθούν στο σεξ. Ως αποτέλεσμα αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης, την τελευταία τετραετία τα Checkpoint έχουν καταγράψει μία στις τρεις νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα και έχουν συμβάλει καθοριστικά στη ανάδυση μίας κουλτούρας τακτικής εξέτασης.

Στην εξαετή διαδρομή τους, τα Checkpoint πρωτοστάτησαν στη δημόσια συζήτηση για μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα πρόληψης και δικαιωμάτων και συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση και στη στοχευμένη υποστήριξη ευάλωτων ομάδων. Η διάδοση της επιστημονικής τεκμηρίωσης ότι τα οροθετικά άτομα που λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους είναι πρακτικά μη μεταδοτικά, η δωρεάν διάθεση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP, η μείωση βλάβης στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, το αναδυόμενο φαινόμενο του chemsex κυρίως στη gay κοινότητα και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την εργασία στο σεξ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων των Checkpoint, με γνώμονα την υγεία και τα δικαιώματα του ατόμου και τη δημόσια υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμπεριλάβει τα Checkpoint ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες εξέτασης και συμβουλευτικής τον Ιούλιο του 2015. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», σε συνεργασία με το AHF Europe. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει την επιστημονική εποπτεία. Στους κύριους χρηματοδότες περιλαμβάνονται οι εταιρείες Gilead, Abbvie, Elpen, MSD, Mylan, Roche και ViiV Healthcare-GSK, ο οργανισμός Radcliffe Foundation, το SolidarityNow, το ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος, Λάτση, Αγγελικούση και Μποδοσάκη.