4 Απριλίου 2017

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ «CHECKPOINT» ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ «CHECKPOINT» ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ”

Τη δομή των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» επισκέφθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου 2017, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας τους στην πόλη.

H δομή των «Checkpoint» στη Θεσσαλονίκη έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα πάνω από 14.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, 4.000 εξετάσεις για ηπατίτιδα C, 2.000 για ηπατίτιδα Β και 800 εξετάσεις για σύφιλη. Συνολικά, το 60% των διαγνώσεων HIV που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το 2016 έγινε στη συγκεκριμένη δομή, ενώ από την αρχή της λειτουργίας της έχουν καταγραφεί 190 νέα περιστατικά HIV. Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν εξεταστεί είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επισκέφθηκε το «Checkpoint» το Νοέμβριο του 2015.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει στην πράξη μέσα από τη στενή σχέση συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τα Checkpoint, τη συμβολή τους στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας στην πόλη και τη συνεισφορά τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης στο χαιρετισμό του.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα και για μία αδιαμφισβήτητη απόδειξη της χρησιμότητας, της σημασίας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών των Checkpoint», δήλωσε η Zoya Shabarova, Διευθύντρια του AIDS Healthcare Foundation Europe. «Σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε προγράμματα που προωθούν τη συνεργασία οργανισμών από την κοινωνία των πολιτών και από ευάλωτες ομάδες στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, καθώς έτσι επιτυγχάνουμε να προσεγγίσουμε τις κοινωνικές ομάδες-στόχο και να παρέχουμε ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ενεργά αυτή την καινοτόμα προσπάθεια. Από το 2015, το προσωπικό των «Checkpoint» κάνει δωρεάν εξετάσεις στα Δημοτικά Συμβουλευτικά Κέντρα Ιατρικής Φροντίδας στο κέντρο της πόλης και στην Τριανδρία, σε εβδομαδιαία βάση. Ταυτόχρονα, μεγάλες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού που γίνονται κάθε χρόνο στην πλατεία Αριστοτέλους και στην Καμάρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης, τελούν υπό την αιγίδα της Δημοτικής Αρχής.

Τα «Checkpoint» έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης όπως το ΑΧΕΠΑ και το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς και με φορείς και δομές όπως οι «Γιατροί του Κόσμου», ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το «SolidarityNow». Επιπρόσθετα, έχουν λάβει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολίτικης του Υπουργείου Υγείας, για ενημερώσεις σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική αγωγή και υγεία.

Έμφαση έχει δοθεί επίσης στην προαγωγή της εξέτασης στην περιφέρεια. Το προσωπικό των «Checkpoint» έχει επισκεφθεί συνολικά μέχρι σήμερα 14 πόλεις της βόρειας Ελλάδας, παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων και συμβουλευτικής. Ταυτόχρονα, η δομή έχει αναπτύξει ένα ευρύ πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο προσεγγίζοντας ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες. Μέσω της εργασίας στο δρόμο, το προσωπικό και οι εθελοντές των «Checkpoint» έχουν διανείμει πάνω από 700.000 δωρεάν προφυλακτικά.

«Σε ευθυγράμμιση με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και εξέτασης από την κοινότητα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και να ενσωματωθεί επίσημα στο εθνικό σύστημα υγείας» επισημαίνει ο Γιάννος Λιβανός, Διευθυντής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας. «Η πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα στις 20 Μαρτίου 2017, κρίνεται ενθαρρυντική, καθώς υπογραμμίζει τα επιτεύγματα των Checkpoint στην Ελλάδα και προτείνει τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για την εξέταση από την κοινότητα και την αυτο-εξέταση».

Οι δομές «Checkpoint» διέγνωσαν σε πανελλήνιο επίπεδο το 31% των νέων περιστατικών HIV το 2015 και το 33% το 2016. Αποτελούν μία πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας», τελούν υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρονται ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ιουλίου του 2015.

To AHF Europe είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, εξέτασης, θεραπείας και φροντίδας στο πεδίο της αντιμετώπισης του HIV στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τους παραπάνω σκοπούς. Παρέχει θεραπεία σε 50.000 οροθετικά άτομα στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Εσθονία και υπηρεσίες δωρεάν εξέτασης σε 613.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη κατά την περίοδο 2013-2016. Στην Ελλάδα έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 870.000 ευρώ στην προαγωγή της τακτικής εξέτασης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα HIV/AIDS.