29 Μαΐου 2017

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Εικόνα για το άρθρο “ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ “ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ” ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ”

Τρία χρόνια παρουσίας και συνεργασίας με την Κοινωνική Υπηρεσία στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” των Φυλακών Κορυδαλλού κλείνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 900 ατομικές συνεδρίες ενδυνάμωσης στη βάση των ομοτίμων με περίπου 200 ωφελούμενους. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην υποστήριξη μίας από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων που ζουν με HIV, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στο Σύλλογο να συλλέγει πληροφορίες και δεδομένα που αξιοποιεί στην κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Συνοπτικά τον τελευταίο χρόνο:

– Επιτύχαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πιλοτική εισαγωγή προφυλακτικών στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού.

– Ολοκληρώσαμε την έρευνα «stigma index» στους οροθετικούς κρατούμενους.

– Δημιουργήσαμε ομάδες εκπαίδευσης κρατουμένων.

– Κάναμε δωρεά κλινοσκεπασμάτων και ειδών ένδυσης και υπόδησης.

– Κάναμε δωρεά τηλεοράσεων.

– Κάναμε δωρεά αντιγριπικών εμβολίων.

Την τελευταία τριετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης με την παραχώρηση μίας νέας πτέρυγας εντός των φυλακών, καθώς και της αποσυμφόρησής τους με την υπό όρο αποφυλάκιση κρατούμενων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%. Από την εμπειρία στο πεδίο, ο Σύλλογος διαπιστώνει πως η αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων που πέτυχε ο νόμος 4322/2015 δημιούργησε νέες προκλήσεις που πρέπει άμεσα να απαντηθούν και σχετίζονται με την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.