30 Ιουνίου 2017

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΑΣ”

Για μία ακόμη χρονιά, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe συμμετείχαν στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας το Σάββατο 10 Ιουνίου στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και το Σάββατο 24 Ιουνίου στην Πάτρα.

Η Θετική Φωνή, το AHF Europe, τα Checkpoint, το Red Umbrella Athens και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» υποδέχθηκαν το κοινό στα περίπτερά τους με ενημερωτικό υλικό και παροχή δυνατότητας εξέτασης για HIV και ηπατίτιδες Β και C. Συνολικά διενεργήσαμε πάνω από 420 εξετάσεις. Η φετινή μας παρουσία στα Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στην καμπάνια «U=U», η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση της κοινότητας σχετικά με το τι σημαίνει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο HIV, πώς επιτυγχάνεται, πώς συμβάλει στην αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού και κυρίως πώς αποτελεί ένα ισχυρό όχημα για την καταπολέμηση του στίγματος που βιώνουν τα οροθετικά άτομα.

Το Athens Pride 2017 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος στην Πλατεία Συντάγματος, το Σαββάτο 10 Ιουνίου. Από την πρώτη Παρέλαση του 2005, ο σκοπός του Athens Pride είναι να παρέχει τη μέγιστη ορατότητα για την LGBTQI* κοινότητα της Ελλάδας και να ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ισότητα των LGBTQI* ατόμων στην ελληνική κοινωνία. Φέτος, το Athens Pride διεκδίκησε και έλαβε ορατή και δυναμική παρουσία, όχι απλά περνώντας μπροστά από το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αλλά φέρνοντας την ίδια τη διοργάνωση έξω από τις πόρτες του, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Όπως κάθε χρόνο, το απόγευμα διεξήχθη η παρέλαση υπερηφάνειας, ενώ το βράδυ ακολούθησε μία μεγάλη συναυλία. Φέτος το σύνθημα του Athens Pride ήταν“ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ” αναδεικνύοντας έτσι τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα LGBTQI άτομα. 

Το 6ο Thessaloniki Pride ήταν αφιερωμένο στο δικαίωμά μας να προσδιοριζόμαστε όπως εμείς νιώθουμε και στην υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τους αυτοπροσδιορισμούς των άλλων για τους εαυτούς τους. Με την ολοένα αυξανόμενη ορατότητα της LGBTIQ+ κοινότητας η κοινωνία εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με τις ταυτότητες που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς και την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου. Οι ταυτότητες αυτές προστίθενται δίπλα στις υπόλοιπες και γίνεται αντιληπτό ότι ένα άτομο έχει πολλαπλές ταυτότητες μέσω των οποίων προσδιορίζεται έναντι των άλλων. Στο σημείο αυτό ο ρόλος του Thessaloniki Pride είναι να υπενθυμίσει ότι οι σεξουαλικές και οι έμφυλες ταυτότητες, όπως άλλωστε κάθε ταυτότητα, αφορούν το ίδιο το άτομο που τις φέρει και επιλέγει να αυτοπροσδιορίζεται με αυτές. Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα να υιοθετεί και να συμπεριφέρεται με όποια ταυτότητα και έκφραση φύλου το αντιπροσωπεύει, να είναι ορατή η προσωπικότητά του, να ερωτεύεται όποια, όποιον και όποιο θέλει και αντίστοιχα να αποδέχεται και να σέβεται το ανάλογο δικαίωμα των υπολοίπων, τις διαφορετικές και κάθε είδους ταυτότητες.