Η “Θετική Φωνή” συμμετείχε και φέτος με αντιπροσωπεία στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το AIDS που διοργάνωσε το “European AIDS Clinical Society”.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία του HIV. Οι συγκεκριμένες οδηγίες ανανεώνονται κάθε διετία και αποσκοπούν στον προσδιορισμό ενός προτύπου φροντίδας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ευρώπης. Μεταξύ των σημαντικών προσθηκών και αλλαγών, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ιατρικής αντιμετώπισης του HIV έχουν κάνει τις ακόλουθες συστάσεις:
– Άμεση αντιική θεραπεία για την ηπατίτιδα C για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ταυτόχρονη λοίμωξη από τους ιούς HIV και HCV.
– Τα άτομα με HIV θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λήπτες μεταμοσχευμένων οργάνων με τα ίδια κριτήρια όπως ο γενικός πληθυσμός.
– Ο έλεγχος της χρόνιας πνευμονικής νόσου θα πρέπει να γίνει συνήθης πρακτική για τους καπνιστές και τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.
– Ο εμβολιασμός για τα κονδυλώματα συνιστάται τώρα για όλα τα άτομα με HIV κάτω των 26 ετών και για όλους τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες μέχρι την ηλικία των 40 ετών.
– Δεν υπάρχουν αλλαγές στις αγωγές πρώτης γραμμής που συνιστώνται από το EACS στις κατευθυντήριες οδηγίες του 2017, εκτός από την υποβάθμιση της αταζαναβίρης / ριτοναβίρης, λόγω ενδείξεων νεφρικής τοξικότητας.
– Τέλος, έχουν προστεθεί νέες οδηγίες για τη διαχείριση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, μετά από τα συμπεράσματα έρευνας που καταδεικνύουν ότι περίπου το ήμισυ των ατόμων με HIV που συμμετείχαν και έκαναν εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας, πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο.
Στo πλαίσιο του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις και επιστημονικές μελέτες αναφορικά με την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του HIV στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν επιτακτικά τόσο από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας, όσο και από τους ακτιβιστές της κοινότητας των ανθρώπων που ζουν με HIV, ήταν η πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στη θεραπεία τους, η δυνατότητα χορήγησης PrEP (προφύλαξης πριν από την έκθεση), η σημασία του μηνύματος “μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο σημαίνει μη μεταδοτικός” και η επίδραση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του HIV. Άλλα σημαντικά θέματα που παρουσιάστηκαν είναι τα παρακάτω:
Μέσα σε ένα χρόνο, η ηπατίτιδα C μειώθηκε κατά το ήμισυ σε Ισπανούς που ζουν με HIV, λόγω της νέας θεραπείας
Η Ισπανία σημειώνει πολύ σημαντική πρόοδο στην εξάλειψη της ηπατίτιδας C σε άτομα που ζουν με τον ιό HIV εξαιτίας της ευρείας χρήσης των αντι-ιικών φαρμάκων, όπως ανέφερε ο Juan Berenguer του νοσοκομείου Gregorio Marañón της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του συνεδρίου. Από τη δειγματοληψία ασθενών σε 43 κλινικές στη χώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με HIV και ηπατίτιδα C έχει μειωθεί σημαντικά από το 2009, από το ένα τρίτο περίπου όλων των ασθενών που νοσηλεύονται στο 11,7% στα τέλη του 2016. Σε μόλις ένα χρόνο, από τα τέλη του 2015 έως τα τέλη του 2016, ο επιπολασμός της χρόνιας ηπατίτιδας C σε άτομα που ζουν με τον ιό HIV μειώθηκε κατά 47%, από 22% σε 11,6%.
Χαμηλότερες προσδοκίες για την ποιότητα ζωής των οροθετικών ατόμων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό
Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε μία μελέτη που διεξήχθη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV εξακολουθούν να αναμένουν ότι θα πεθάνουν νωρίτερα σε σχέση με τους οροαρνητικούς συνομήλικούς τους και πιστεύουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν μια μακροχρόνια σχέση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 54% των οροθετικών θεωρεί τον HIV ως εμπόδιο στην ερωτική του ζωή και το 87% δηλώνει ότι φοβάται το ενδεχόμενο να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας ορθολογικός προβληματισμός, καθώς λιγότερο από τα δύο τρίτα των οροθετικών που συμμετείχαν στην έρευνα λάμβαναν αντιρετροϊκή αγωγή και λιγότεροι από τους μισούς είχαν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, που καθιστά τα άτομα μη μεταδοτικά. Εντύπωση πάντως προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με το επίπεδο γνώσης των οροθετικών ατόμων για το τι σημαίνει “μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο”, καθώς το 38% όσων είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα, εξακολουθεί να ανησυχεί μήπως μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο. Επίσης, σχεδόν το 50% θεωρεί τον HIV εμπόδιο στην αναπαραγωγή.
Πώς μια κλινική στο Λονδίνο μείωσε τις νέες λοιμώξεις από τον ιό HIV στους ωφελούμενούς της κατά 90%
Η μείωση του αριθμού των μη διαγνωσμένων οροθετικών ατόμων απαιτεί μια θεμελιώδη αναδιάταξη των υπηρεσιών εξέτασης για HIV ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές για τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλού ρίσκου σεξουαλικές συμπεριφορές και μπορεί να επιφέρει τεράστιες μεταβολές στην συχνότητα εμφάνισης του ιού και στην πρόσληψη θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, μια κλινική στο Λονδίνο έχει επιτύχει τη ραγδαία πτώση κατά 90% των νέων διαγνώσεων HIV σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Η εμπειρία της κλινικής Dean Street, στην καρδιά του West End του Λονδίνου, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες εξέτασης μπορούν να επηρεάσουν δραστικά τα ποσοστά διάγνωσης του HIV, να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που είναι σε θεραπεία και να επιβραδύνουν τον επιπολασμό του HIV. Η κλινική ξεκίνησε το 2009 με επίκεντρο τη μείωση των μη διαγνωσμένων περιστατικών HIV. Προσφέρει υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας για τον HIV, τις ηπατίτιδες και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε ρίσκο, συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων στο σεξ και της κοινότητας των τρανς. Τέλος, έχει αναπτύξει υπηρεσίες παρακολούθησης της χορήγησης PrEP και λειτουργεί κλινική για το chemsex. Η χρήση της υπηρεσίας επεκτάθηκε ραγδαία, από 39.042 χρήστες το 2009-2010, σε 64.068 χρήστες το 2012-2013. Η τεράστια αύξηση της ζήτησης έπεισε τους υπεύθυνους ότι χρειάζεται περαιτέρω επέκταση, οπότε το 2014 ιδρύθηκε στον ίδιο δρόμο μια δεύτερη υπηρεσία με το όνομα Dean Street Express.
Επανέκθεση στην ηπατίτιδα C
Περίπου ένας στους επτά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι οποίοι θεραπεύτηκαν από την ηπατίτιδα C μέχρι το 2014 στη Γερμανία, επανεκτέθηκε στον ιό, σύμφωνα με τα ευρήματα γερμανικής έρευνας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς τους άντρες βρέθηκαν και πάλι θετικοί στον ιό εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση της θεραπείας και όλες οι επιμολύνσεις εμφανίστηκαν εντός 18 μηνών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κοινή χρήση συνέργων ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να εξηγήσει μόνο το ένα τέταρτο αυτών των περιπτώσεων της επαναμόλυνσης.