6 Φεβρουαρίου 2018

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ

Εικόνα για το άρθρο “ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ”

Η «Θετική Φωνή» έγινε αποδέκτης μίας νέας καταγγελίας άρνησης παροχής ιατρικών υπηρεσιών, λόγω της HIV λοίμωξης.

Το οροθετικό άτομο που απευθύνθηκε στο σύλλογό μας, είχε κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας για μία επέμβαση ρουτίνας. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συναίνεσή του, υποβλήθηκε σε προεγχειρητική εξέταση για HIV, ενώ ο ίδιος δεν είχε ακόμη ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας του. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο θεράπων ιατρός ενημέρωσε τον ασθενή ότι θα πρέπει να πάρει εξιτήριο και να μην υποβληθεί στην προγραμματισμένη επέμβαση, διαφορετικά θα τον καταγγείλουν για έκθεση του ιατρικού προσωπικού σε κίνδυνο, επειδή δε γνωστοποίησε ότι είναι οροθετικός στον HIV.

Η «Θετική Φωνή» επικοινώνησε άμεσα με τo νοσοκομείο, θέτοντας τη διοίκηση, το διευθυντή της κλινικής και τον θεράποντα ιατρό προ των ευθυνών τους που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση του νοσοκομείου εγγυήθηκε πως η προγραμματισμένη επέμβαση θα γίνει κανονικά και πως ο ασθενής θα αντιμετωπιστεί ισότιμα όπως κάθε πολίτης.

Με αφορμή το παραπάνω συμβάν, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας υπογραμμίζει πως:

  • – Καμία έκφανση διακρίσεων σε βάρος οροθετικών ατόμων δεν πρέπει να μένει χωρίς απάντηση και χωρίς καταγγελία. Ατομικά και συλλογικά, θα πρέπει να διεκδικούμε το σεβασμό των δικαιωμάτων μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ενθαρρύνουμε κάθε οροθετικό άτομο που καθίσταται θύμα διακρίσεων να απευθύνεται στη «Θετική Φωνή» και παρέχουμε δωρεάν νομική συμπαράσταση σε περιπτώσεις που το άτομο επιλέγει να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη.
  • – Η εξέταση για HIV χωρίς τη συναίνεση του ατόμου κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματά του. Οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης σε κάθε περίπτωση, για την προστασία της υγείας των ίδιων των ασθενών και για τη διασφάλιση της δικής τους υγείας.
  • – Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο, περιστατικά όπως το συγκεκριμένο αναδεικνύουν τη ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τον HIV, τους τρόπους μετάδοσής του, τη σημασία του μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου, καθώς και για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV. Στην κατεύθυνση αυτή, η «Θετική Φωνή» θα εντείνει τη συνεργασία της με συλλόγους επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην παροχή σχετικών υπηρεσιών, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού, με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων που βιώνουν τα οροθετικά άτομα στο χώρο της υγείας.