6 Φεβρουαρίου 2018

Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΤΑΝ ΟΤΙ ΕΞΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΙΟ HIV ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

Εικόνα για το άρθρο “Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΤΑΝ ΟΤΙ ΕΞΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΙΟ HIV ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την απόφαση του Β’ Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία αθωώθηκε οροθετικός άνδρας που κατηγορούταν από τη σύντροφό του ότι αποπειράθηκε να της μεταδώσει τον ιό HIV.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναγνωρίζει τη σημασία και την τεκμηρίωση των επιστημονικών ευρημάτων ότι η λήψη θεραπείας και η επίτευξη μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου καθιστά τα οροθετικά άτομα μη μεταδοτικά. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα «Partner» δεν εντοπίστηκε κανένα περιστατικό μετάδοσης του ιού HIV μεταξύ των 888 οροδιαφορετικών ζευγαριών σε περισσότερες από 58.000 περιπτώσεις ερωτικής συνεύρεσης χωρίς προφυλάξεις. Το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί ένα αδιάσειστο όχημα αποστιγματοποίησης των ανθρώπων που ζούμε με HIV.

Αναγνωρίζει επίσης υπό συνθήκες το δικαίωμα του ατόμου να μη γνωστοποιήσει στους ερωτικούς συντρόφους την κατάσταση της υγείας του ως προς τον HIV. Στην συγκεκριμένη περίπτωση περιστασιακών επαφών ο οροθετικός άνδρας κατηγορήθηκε για τη μη χρήση προφυλακτικού για μια φορά. Ωστόσο, η ατομική ευθύνη είναι η κυρίαρχη προϋπόθεση διαφύλαξης της σεξουαλικής υγείας. Κάθε άτομο είναι υπεύθυνο να επιλέξει και να εφαρμόσει μέτρα προφύλαξης ή πρόληψης και αναλαμβάνει το ρίσκο των επιλογών και των πρακτικών που ακολουθεί, ανεξάρτητα από την υγεία του συντρόφου του. Στόχος της πολιτείας και των οργανώσεων θα πρέπει να είναι η προαγωγή της γνώσης και η κινητοποίηση των ατόμων να λαμβάνουν αποφάσεις που θα προφυλάσσουν την υγεία τους και όχι η ποινικοποίηση της ερωτικής επαφής εφόσον δε συντρέχουν συνθήκες βίας ή δόλου.

Η «Θετική Φωνή» συγχαίρει τη Μ.Κ.Ο. «Κέντρο Ζωής» για την παροχή δωρεάν νομικής συμπαράστασης στον κατηγορούμενο.

Ο Σύλλογός μας έχει συνυπογράψει μαζί με πάνω από 550 επιστήμονες, φορείς και οργανώσεις από 71 χώρες, τη Συναινετική Δήλωση «Πιθανότητα σεξουαλικής μετάδοσης του HIV από άτομο που ζει με τον ιό και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο» (www.preventionaccess.org/consensus). Πρόκειται για ένα διεθνές κίνημα με δυνατή και ηχηρή παρουσία ακόμη και στο περσινό Παγκόσμιο Συνέδριο του AIDS στο Παρίσι (Ιούλιος 2017), που θέτει στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου το επιστημονικό εύρημα ότι τα οροθετικά άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δε μπορούν να μεταδώσουν τον HIV με σεξουαλική επαφή.

Η συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μία ευκαιρία για να επαναλάβουμε το κάλεσμά μας σε φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του HIV στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του ΚΕΕΛΠΝΟ, να συνταχθούν με τη διεθνή εκστρατεία U=U και να συνυπογράψουν τη διακήρυξη.