8 Μαρτίου 2018

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ “ΙΣΟΡΡΟΠΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ”

Εικόνα για το άρθρο “ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ “ΙΣΟΡΡΟΠΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ””

Την Πέμπτη 1 Μαρτίου, οι “Ομόκεντροι Κύκλοι” υποδέχθηκαν τον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό, τ. Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τ. Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και τους δικηγόρους Κώστα Φαρμακίδη και Χαρά Παπαγεωργίου από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων.

Με αφορμή την υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012 με το πρόσχημα της προάσπισης της δημόσιας υγείας, οι τρεις ομιλητές ανέπτυξαν τα επιχειρήματα και τις σκέψεις τους αναφορικά με την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών δημόσιας υγείας και το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κάθε πολίτη.

Ανάμεσα στις παραμέτρους του θέματος που συζητήθηκαν ήταν τα θεσμικά κενά που οδήγησαν στα γεγονότα του 2012, οι κίνδυνοι που διατρέχουμε όταν οι πολιτικές δημόσιας υγείας χαράσσονται με μη επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια, η διακύβευση της αξιοπιστίας των φορέων δημόσιας υγείας και των μέσων ενημέρωσης μετά τη διαπόμπευση, η ακύρωση της επίπονης και συστηματικής εργασίας των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται με ειδικούς πληθυσμούς και η ανάγκη προσέγγισης των ατομικών δικαιωμάτων ως ακρογωνιαίο λίθο του δικαιϊκού μας συστήματος και όχι ως «πολυτέλεια».

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση.