14 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ AHF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνα για το άρθρο “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ AHF ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Το AIDS Healthcare Foundation, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός παροχής υγειονομικής περίθαλψης για το HIV/AIDS, συμπλήρωσε 5 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Με αφορμή το γεγονός αυτό, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών για την αντιμετώπιση του HIV στη χώρα. Η σύσκεψη έγινε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Δήμου Αθηναίων, μελών του κοινοβουλίου, γιατρών, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα επιτεύγματα της εφαρμογής του καινοτόμου μοντέλου ταχείας εξέτασης για τον HIV που εφαρμόζει το AHF. Κορυφαίοι φορείς και εμπειρογνώμονες συζήτησαν για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες ενόψει της εκπόνησης και υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV. Τη συνάντηση εργασίας άνοιξε η Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, αναδεικνύοντας το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα των δημοτικών ιατρείων στην αναχαίτιση του HIV και την προαγωγή της πρόληψης και της τακτικής εξέτασης.

Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας του Δήμου Αθηναίων

«Μέσω της μακροχρόνιας συνεργασίας μας με τη «Θετική Φωνή» και προσφάτως με το Δήμο Αθηναίων, ως AHF Europe επιθυμούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της πενταετούς επενδυτικής μας δραστηριότητας στη χώρα, σε προγράμματα πρόληψης και εξέτασης. Είναι σημαντικό να επιτύχουμε στην υλοποίηση βιώσιμων προγραμμάτων ταχείας και δωρεάν εξέτασης και να διασφαλίσουμε ότι το ζήτημα ιεραρχείται ως σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία» δήλωσε η Zoya Shabarova, επικεφαλής του AHF Europe.

Zoya Shabarova, επικεφαλής του AHF Europe

 

Anna Zakowicz, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, AHF Europe

Την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός AHF έχει επενδύσει περισσότερα από 1.000.000 ευρώ, παρέχοντας εναλλακτικούς και δωρεάν τρόπους εξέτασης για HIV και διανέμοντας δωρεάν προφυλακτικά. Μέσω των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έχουν διανεμηθεί 300.000 ενημερωτικά φυλλάδια και 4.500.000 προφυλακτικά και έχουν διεξαχθεί 56.000 δωρεάν εξετάσεις για HIV, 25.000 εξετάσεις για Ηπατίτιδα Β και C, και 2.500 εξετάσεις για σύφιλη. Μέσω του προγράμματος εξέτασης έχουν διαγνωστεί 856 άτομα για HIV, 791 για ηπατίτιδα C, 187 για ηπατίτιδα B και 123 για σύφιλη.

«Σε μία περίοδο κατά την οποία η πρόσβαση σε προγράμματα δημόσιας υγείας είναι δυσχερής, τα «Checkpoint» έχουν καταφέρει να διαγνώσουν το 30% του συνόλου των νέων κρουσμάτων HIV στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην εκτιμώμενη μείωση του επιπολασμού του HIV στη χώρα, όπως διαφαίνεται από τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων την τελευταία διετία» δήλωσε ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της “Θετικής Φωνής”.

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”

Στην Ευρώπη, το AHF ξεκίνησε να εφαρμόζει τα προγράμματα ταχείας εξέτασης το 2009. Έκτοτε, περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έχουν εξεταστεί δωρεάν και ανώνυμα για HIV. Το AHF δραστηριοποιείται σε 39 χώρες παγκοσμίως, παρέχοντας δωρεάν θεραπεία και υποστήριξη σε περισσότερους από 850.000 ανθρώπους. Το 2017, ο οργανισμός παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε περισσότερους από 4.200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διέθεσε συνολικά πάνω από 40.000.000 δωρεάν προφυλακτικά.

 

Σοφοκλής Χάνος, Διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint”

 

Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Προάσπισης Δικαιωμάτων, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”