16 Μαρτίου 2018

ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Εικόνα για το άρθρο “ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ  ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ”

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, το AIDS Healthcare Foundation και το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεκτείνουν τις κοινές δράσεις για την πρόληψη και τη σεξουαλική αγωγή στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Στη συνάντηση εργασίας που είχαν την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Θετικής Φωνής», έγινε μια πρώτη θετική αποτίμηση της μέχρι τώρα συνεργασίας των δύο μερών. Συζητήθηκαν επίσης προτεινόμενα μέτρα για τη φροντίδα των οροθετικών κρατουμένων και δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να επεκταθούν οι παρεμβάσεις του Συλλόγου και σε άλλες φυλακές της χώρας. Παράλληλα, παραδόθηκαν 7.000 προφυλακτικά προκειμένου να διανεμηθούν στους κρατούμενους από τα ιατρεία των φυλακών.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν διάθεσης προφυλακτικών σε σωφρονιστικά καταστήματα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με σκοπό την προαγωγή της πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) σε ένα πλαίσιο που παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και προκλήσεις.

Σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, τα ποσοστά έκθεσης στο HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες Β και C είναι σημαντικά υψηλότερα μεταξύ των ανθρώπων στις φυλακές, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά τα σωφρονιστικά καταστήματα χώρους υψηλού ρίσκου για τη σεξουαλική υγεία των κρατουμένων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών για την πρόληψη και διαχείριση αυτών των ασθενειών. Η σεξουαλική αγωγή και η διάθεση προληπτικών μέσων όπως τα προφυλακτικά και τα σύνεργα ασφαλούς χρήσης, η διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, οι συνθήκες υγιεινής, η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού, η εκπαίδευση και η κλινική φροντίδα για κρατούμενους συναποτελούν τα μέτρα που μπορούν να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του HIV και των ΣΜΝ στους κρατούμενους.

Η «Θετική Φωνή» υλοποιεί παρεμβάσεις υποστήριξης των οροθετικών κρατουμένων στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες ενδυνάμωσης σε πάνω από 350 κρατούμενους. Παράλληλα, προγραμματίζει υλοποίηση προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.